IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на австралийската икономика оправда ястребовия подход на централната банка

Годишното увеличение на брутния вътрешен продукт е надминало средното предпандемично повишение

12:08 | 07.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Австралия е записала силно второ тримесечие на годината, когато е нараснала с 0,9% спрямо трите месеца до края на март, съобщи Bloomberg.

Движението е било подсилено от потреблението и нарасналите цени на износа, с които годишното увеличение е достигнало 3,6% - значително над предпандемичното средно ниво от около 2%.

За централната банка на страната данните оправдават ястребовия* ѝ подход в борбата с инфлацията, след като във вторник регулаторът повиши лихвите с половин процентен пункт до ниво от 2,35%.

Централната банка на Австралия повиши лихвата до 2,35% през септември. Източник: Bloomberg L.P. Централната банка на Австралия повиши лихвата до 2,35% през септември. Източник: Bloomberg L.P.

Централните банкери разчитат на австралийците да продължат да използват спестяванията си, за да спомогнат потреблението на фона на нарастващите цени и лихви.

"Данните за БВП потвърждават, че търсенето в икономиката остава високо", каза Калъм Пикърин, икономист в Indeed Inc. По думите му домакинствата харчат рекордни количества, с което допринасят за дисбаланса между търсене и предлагане, а това "налага необходимостта от по-затегната парична политика".

Прогнозите на централната банка са ръстът на австралийската икономика да е под 2% в следващата година, когато по-високите лихви ще натежат на търсенето.

Очакванията на паричните пазари за основната лихва да достигне 3,2% до края на годината, като към момента тя е на ниво от 2,35%. Показателят се очаква да достигне своя връх през 2023 г., когато ще се равнява на 3,75%.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
petyob
преди 1 година
"Централните банкери разчитат на австралийците да продължат да използват спестяванията си, за да спомогнат потреблението на фона на нарастващите цени и лихви." ?!? - целта на повишението на лихвите е точно обратното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още