IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Австралия отбелязват най-големия си месечен спад от 4 десетилетия

Очаква се бързо растящите лихвени проценти да предизвикат допълнителни понижения в близко бъдеще

10:12 | 01.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Австралия отчетоха най-големия си месечен спад от почти 4 десетилетия през август на фона на бързо растящите лихвени проценти, които се очаква да предизвикат допълнителни понижения в близко бъдеще, съобщава Bloomberg.

Сидни – най-големият пазар в Австралия и лидер в страната, отчита спад на месечна база от 2,3%, Мелбърн - от 1,2%, а Бризбейн – от 1,8%, съобщава CoreLogic в свой доклад от четвъртък. Те са основните двигатели над понижението от 1,6% за големите градове.

Индексът за цялата страна, който включва и регионалните пазари, също бележи спад от 1,6 на сто, като това е най-лошият му месечен резултат от 1983 г.

Австралийската централна банка започна по-рано от очакваното цикъл на затягане през май и оттогава насам е повишила основната лихва със 175 базисни пункта до 1,85%. Като цяло очакванията са тя отново да увеличи лихвите следващата седмица, а паричните пазари допускат ниво от 3,3% през декември.

„Трудно е да видим цените да се стабилизират, докато лихвените проценти не достигнат тавана си, а доверието сред потребителите не започне да се подобрява“, коментира Тим Лоулес, директор по проучванията в CoreLogic.

Часове след публикуването на доклада данни за кредитирането показаха, че стойността на новите кредитни ангажименти за жилища е спаднала с 8,5% през юли, задминавайки оценките на икономистите за понижение от 3,5 на сто. В рамките на това стойността на ангажиментите за нови заеми на собственици и обитатели е намаляла със 7%, а за нови заеми за инвеститори – с 11,2%.

„Влошаването на настроенията в жилищния сектор вероятно ще допринесе за насочването на Австралийската централна банка към по-бавен темп на затягане през следващите месеци – особено след като по-ниските цени на жилищата и оборот се прехвърлят и към по-широкото търсене“, коментира икономистът на Bloomberg Джеймс Макинтайър.

Въпреки това централните банкери сигнализират доверие в способността на кредиполучателите да поемат нарастващите разходи за заеми, заявявайки, че домакинствата са в „сравнително добра позиция“, за да се справят с тях.

Лоулес очаква основната лихва да се повиши с още 75 базисни пункта спрямо сегашните нива, и добавя, че вероятно предстоят още шокове на жилищния пазар по време на пролетния сезон на продажбите.

Това ще засили „допълнително низходящия натиск върху стойността на жилищата“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
добра новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още