IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на жилищния пазар в Австралия създава риск от рецесия

Пазарът в страната не е отбелязвал спад от 10% за 12-месечен период от 1990 г.

10:57 | 25.08.22 г.
Жилищният пазар в Австралия се оценява на 6,8 трлн. щатски долара. Снимка: Bloomberg LP
Жилищният пазар в Австралия се оценява на 6,8 трлн. щатски долара. Снимка: Bloomberg LP

Бързите повишения на лихвите в Австралия създават сътресения сред силно задлъжнелите домакинства в страната и заплаха за забавяне на имотния пазар в мащаб невиждан от навечерието на рецесията през 1991 г., пише Bloomberg.

Най-голям удар на пазара понася Сидни, където цените на жилищата са намалели с почти 5% в последните три месеца спрямо 2% на национално ниво. Пазарът в страната се оценява на общо 9,9 трлн. австралийски долара (6,8 трлн. щатски долара). Нови спадове са неизбежни, тъй като централната банка, която ще проведе ново заседание след по-малко от две седмици, повишава лихвите с най-бързия темп от едно поколение насам.

Цените на жилищата намаляват от Стокхолм до Сан Франциско, тъй като централните банки се стремят да овладеят най-горещата инфлация от десетилетия. Рисковете от повишаването на лихвите в Австралия се засилват заради рекордното съотношение между дълга и доходите на домакинствата от 187,2%.

„Австралия е един от най-застрашените пазари в света, тъй като кредитите и ипотечният дълг на домакинствата като дял от брутния вътрешен продукт са доста високи“, коментира Луис Куджис, главен икономист за Азия в S&P Global Ratings. „Там има много дълг. Колкото по-високо е съотношението между дълга и БВП, толкова по-голямо е значението на покачването на лихвите“, допълва той. Австралийските домакинства са сред най-задлъжнелите в света. Графика: Bloomberg LP Австралийските домакинства са сред най-задлъжнелите в света. Графика: Bloomberg LP

Австралийската централна банка е наясно, че е ограничена в това докъде може да повишава лихвите достатъчно, за да овладее прекомерната инфлация, без да тласка икономиката в рецесия. Южнокорейската централна банка, която провежда заседание днес, е изправена пред същата трудна задача, а Федералният резерв изпрати сигнал за гъвкавост при бъдещи решения за лихвите.

Световните ръководители си научиха уроците от 70-те години на миналия век, когато повишиха лихвите рано и със силен темп, за да овладеят инфлационните очаквания. Австралийската централна банка вдигна лихвата с по половин процентен пункт на последните си три заседания след изненадващото увеличение с четвърт пункт през май. Сега основната ѝ лихва е на ниво от 1,85%.

Ако банката повиши лихвата с три процентни пункта, цените на жилищата в страната ще намалеят с почти една четвърт. Имотната компания REA Group съобщава, че пазарът в страната не е отбелязвал спад от 10% за 12-месечен период от 1990 г.

Макар че цените на жилищата в Австралия намаляват, те остават доста над нивата преди пандемията, което ограничава достъпността и показва, че има широк мегдан за още спадове. Цените на жилищата в Австралия намаляват заради покачването на лихвите. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Австралия намаляват заради покачването на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Bloomberg Economics счита, че Австралийската централна банка едва ли ще вдигне лихвата до считаната от паричните пазари за връхна точка от 3,8% до април догодина, над два пъти спрямо настоящото ѝ ниво, тъй като това ще предизвика рецесия.

Тя очаква лихвата да достигне 2,75% догодина, малко над неутралното според централната банка ниво, което открива възможност за меко кацане за икономиката. Домакинствата обаче ще бъдат подложени на натиск в бъдеще. Австралийската централна банка вероятно ще повиши лихвата доста над считаното за неутрално ниво. Графика: Bloomberg Австралийската централна банка вероятно ще повиши лихвата доста над считаното за неутрално ниво. Графика: Bloomberg

Australia & New Zealand Banking Group прогнозира, че лихвите по ипотечните кредити ще достигнат малко под 6% до края на тази година. В момента те са на ниво от около 3,7%.

Това значително ще повиши месечните вноски на кредитополучателите, много от които са изправени пред перспективата за още по-високи разходи, когато се наложи заемите им с фиксирана лихва да бъдат рефинансирани догодина. Около 40% от общия обем от заеми е с фиксирана лихва, а 75% от тях трябва да изтекат до края на 2023 г., сочат данните на централната банка.

Макар че четирите големи ултрарентабилни банки в Австралия са притеснени от възможността за забавяне на ръста на кредитирането, те очакват спирането на плащанията на пазара на жилищни кредити, оценяван на 2 трлн. австралийски долара, да бъде ограничено заради големите спестявания на домакинствата и предварителното изплащане на ипотечните кредити от много кредитополучатели.

Повишаването на лихвите от Австралийската централна банка е добавило около 690 австралийски долара към месечните вноски по средностатистически ипотечен кредит на стойност 767 хил. австралийски долара, отбелязва Диана Мусина от AMP Capital Markets.

Един сектор, в който страничните ефекти от бързото покачване на лихвите са най-видими, е жилищното строителство, където фалитите са нараснали със 70% в годината до юни, сочат данни на Goldman Sachs Group.

Андрю Боак, главен икономист за Австралия на Goldman, прогнозира спад на цените на жилищата с 15-20% „с по-широкото разпространение“ на фалитите в строителството.

Икономисти считат, че шансовете за рецесия в идната година са нараснали след началото на цикъла на затягане на паричната политика. До момента само Nomura Holdings говори директно за рецесия. Goldman Sachs оценява шанса за рецесия на 25% макар да добавя, че той може да нарасне при по-голяма корекция на жилищния пазар. Очаква се повишаването на лихвите да забави икономическия растеж и инфлацията в Австралия. Графика: Bloomberg LP Очаква се повишаването на лихвите да забави икономическия растеж и инфлацията в Австралия. Графика: Bloomberg LP

Въпреки това повечето икономисти очакват централната банка да пристъпи към ново повишение на лихвите с половин процентен пункт на заседанието си на 6 септември, с което основната лихва ще достигне 2,35%. Паричните пазари очакват бенчмаркът да е на ниво от 3,2% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още