IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия нарасна за пръв път от 10 месеца

Данните подкрепят прехода на централната банка на страната към по-малки лихвени увеличения

12:53 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Австралия изненада с ръст през август, записвайки първото си повишение от 10 месеца насам, пише Bloomberg.

Нивото на безработица в Австралия е нараснало до 3,5% през август, докато заетостта се е увеличила с 33 500 души, съобщи статистическата служба на страната. Резултатът е малко под очакванията на икономистите за повишение от 35 хил. души.

Що се отнася до безработицата, прогнозите бяха тя да се задържи на 48-годишно дъно от 3,4 на сто. Goldman Sachs Group Inc, Deutsche Bank AG, AMP Capital Markets и Bloomberg Economics бяха сред тези, прогнозиращи ръст.

Данните подкрепят прехода на централната банка на страната към по-малки лихвени увеличения.

Това "са единствените вътрешни данни, които биха били достатъчно важни, за да променят евентуално скорошните насоки за по-неутрална парична политика преди заседанието (на централната банка) през октомври", каза Фраз Сайед, икономист в Citigroup Inc. "Провалът на данните да покажат силен ръст в заетостта и малък ръст в безработицата означава, че централната банка може да поддържа вижданията, че лихвените повишения може да се забавят", допълни Сайед.

Австралийската централна банка се намира в най-бързия си цикъл на затягане от едно поколение насам, като по-рано този месец одобри лихвено увеличение от половин процентен пункт до 2,35%. Икономистите очакват регулаторът да забави ходовете си и да премине към увеличения от по 25 базисни пункта, като постави затягащия цикъл на пауза при ниво на лихвата от около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още