IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери в Австралия се подготвят за по-малки лихвени увеличения

Паричната политика се доближава до по-нормални равнища, стана ясно от протоколите от последното заседание на банката

14:52 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка ще продължи да покачва лихвите, докато се бори с високата инфлация, но темпът на затягане може да се забави, тъй като паричната политика се доближава до по-нормални равнища. Това стана ясно от протоколите от септемврийското заседание на регулатора, цитирани от Ройтерс.

Документът потвърждава последно дадените сигнали от представители на банката, които многократно са посочвали, че не се движат по предварително определен път и целта е да намерят баланса, поддържайки икономиката стабилна.

"При равни други условия, членовете смятат, че аргументите за по-бавен темп на увеличаване на лихвите стават все по-силни с покачването на основната лихва", става ясно от протоколите.

Към момента банката е одобрила лихвени увеличения е размер на общо 225 базисни пункта (б.п.), като в началото на месеца одобри петото поредно, което бе в размер на 50 б.п. С този ход основната лихва достигна 2,35%.

Очакванията на пазара са за още един такъв ход през октомври, който отчасти може да бъде предизвикан от желанието банката да не изостава спрямо Федералния резерв на САЩ.

Управителят Филип Лоу също намекна за възможността от забавяне на лихвените увеличения в даден момент, но наблегна и на важността инфлационните очаквания да се държат под контрол въпреки силно затегнатия пазар на труда.

Въпреки че заплатите в страната са нараснали, а безработицата достигна 48-годишно дъно, според централните банкери ръстът на заплатите е останал в съответствие с инфлационната цел на банката от 2-3%.

Акцентът въргу инфлацията и ястребовите* перспективи за Фед мотивираха главния икономист на Westpac Бил Евънс да ревизира в посока нагоре своите очаквания, като сега прогнозира лихвено увеличение от половин процентен пункт през октомври вместо от 25 б.п.

През ноември, декември и февруари обаче регулаторът ще премине към ходове от по 25 б.п., с които лихвата ще достигне връх от 3,6%.

"Ясно доказателство за очакваното забавяне на инфлацията няма да е видимо преди края на февруари, което ще позволи на Австралийската централна банка да спре през март поради доказателства, че ръстът се забавя и че инфлацията и лихвите също са достигнали своя връх в САЩ", смята Евънс.

От протоколите става ясно още, че през септември банкерите са обсъждали дали да покачат лихвите с 25 б.п., или с 50 б.п., отбелязвайки, че лихвите се доближават до по-нормално равнище.

"Те посочиха, че паричната политика действа със забавяне и че лихвите бяха повишени доста бързо и се доближават до нормални параметри", става ясно от документа.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още