IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: Високите лихви може да понижат цените на жилищата

Вноските по ипотечни заеми биха могли да бъдат по-ниски, отколкото ако лихвите не бяха увеличени, смята помощник-управителят на ведомството

12:25 | 19.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Покачващите се лихви всъщност може да са от полза за австралийците, които искат да закупят нов дом, тъй като те намаляват цената на жилищата достатъчно, така че накрая месечните вноски по ипотеките са по-ниски. Такова мнение изрази помощник-управителят на Австралийската централна банка Джонатан Кърнс, цитиран от Ройтерс.

По време на конференция, посветена на жилищния пазар, Кърнс посочи, че одобрените вече лихвени повишения в размер на общо 225 базисни пункта (б.п.) тази година може да понижат цените на жилищата с поне 15% в период от две години, което ще намали максималния размер на заемите с около 20%.

"Изчисленията ни показват, че плащанията по ипотеките за нови купувачи на жилища ще бъдат по-високи за около две години в резултат на по-високите лихви. След това обаче спадът в цената на жилищата и размера на заема ще започне да доминира. Това предполага, че тъй като по-високите лихви намаляват цената на жилищата и размера на заема, вноските за новите заемополучатели биха могли да бъдат по-ниски, отколкото ако лихвите не бяха увеличени", обясни централният банкер.

Австралийският регулатор продължава да затяга паричната си политика, като в последните пет месеца повиши лихвата до ниво от 2,35%, след като по-рано миналата година прогнозира, че е малко вероятно лихвите да се повишат преди 2024 г.

В резултат на това жилищният пазар в страната вече се охлади, като данните от консултантската фирма CoreLogic показват, че на национално ниво цените на жилищата са намалели с 1,6% на месечна база през юли. Това е бил най-големият месечен спад от 1983 г. насам, с което годишното увеличение падна до 4,7%. За сравнение - годишното поскъпване през юли 2021 г. бе в размер на 21%.

Кърнс посочи още, че около 35% от ипотечните заеми са с фиксирана лихва, като за тези замополучатели лихвите няма да се покачват, докато този период (от индивидуалните им договори) не изтече, вероятно догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още