IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуцифрената инфлация сви силно продажбите на дребно във Великобритания

Потребителските нагласи в страната са останали близко до историческото дъно през октомври

11:42 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели повече от очакваното през септември, когато са се свили с 1,4% на месечна база, а потребителските нагласи са останали близо до най-ниското си за историята ниво, предава Ройтерс.

Данните за септември са повлияни и от деня на национален траур, с който се отбеляза кончината на кралица Елизабет II, и в който много търговци на дребно затвориха своите магазини, поясняват от статистическата служба на страната.

Понижението е значително над прогнозите на икономистите за спад от 0,5 на сто.

Потребителите в страната продължават да са подложени на силен инфлационен натиск - последните данни показаха, че покачването на цените във Великобритания е достигнало двуцифрено равнище от 10,1% на годишна база, през септември ускорявайки се от отчетените през август 9,9%. Най-голям двигател на ръста е било поскъпването на храните и безалкохолните напитки, чиито цени са се покачили с 14,5% спрямо септември 2021 г. - най-голямото увеличение от април 1980 г

На годишна база продажбите на дребно са били с 6,9% по-малко през септември.

Отделно проучване на института GfK показа в петък, че потребителските нагласи на британците са останали на нива, близки до историческото дъно през октомври, докато домакинствата продължават да са изправени пред висока инфлация, покачващи се лихви и политически хаос. 

Индексът на потребителското доверие на института е нараснал леко от минус 49 пункта - най-ниското ниво някога - до минус 47 пункта. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха резултат от минус 52 пункта.

"Домакинствата не просто се страхуват от растящите цени на енергията и храните, както и от перспективите за последващо покачване на лихвите. Сега те са изправени пред възможността от покачване на данъците и дори пред мерки за икономии", обясни Джо Стейтън, директор по клиентски стратегии в GfK.

"Потребителите, също като правителствата, са способни на обратни завои, и днешните икономически предизвикателства сигнализират за дълга тежка зима", каза Стейтън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още