IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Караколев: Аграрна камара ще защитава по-добре интереса на българския фермер

В България няма нито средносрочна, нито дългосрочна стратегия за развитие на земеделие и животновъдство, посочи съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация

22:35 | 06.02.23 г.

Една обединена аграрна камара ще може да защитава интересите на българското селско стопанство както на ниво Европейски съюз, така и пред българските институции и министерства, като излиза с общи решения по основни теми като европейските субсидии или данъчното облагане за сектора. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, по повод идеята за създаване на Аграрна камара в България.

По думите на му селското стопанство на България трябва да бъде изведено от десетилетията на криза и това може да се случи само с диалог за проблемите между всички производители. Той обърна внимание, че секторът е един от най-субсидираните, но няма ясно поставени цели и национална стратегия, за които да се изразходват тези средства.

"До момента се случва един сектор, вероятно с по-голямо влияние върху моментната политическа ситуация в страната, вади някакъв немалък принос за неговото развитие –- останалите сектори страдат. Една година може да е животновъдството, на следващата - плодове и зеленчуци, после зърнопроизводството. Това не е дългосрочно – в България нямаме нито средносрочна, нито дългосрочна стратегия за развитие на сектора, имаме краткосрочни мерки“, коментира той.

Симеон Караколев смята, че ако експертен анализ покаже, че България има потенциал, ресурси и възможности да развива даден сектор, това трябва да е приоритет за държавата. „Няма доволен сектор от стратегическия план за българското земеделие и в него има дисбаланси, които трябва най-малкото да се преразгледат в по-тематичен обхват и да се вземе политическо решение в Министерство на земеделието“, препоръчва експертът.

Според него всичко опира до националния интерес – какво иска и очаква България след този стратегически план. Ние никъде не виждаме ясно измерими цели и съответно, когато нямаш цел, можеш да стигнеш някъде, където не си искал, посочи той, но потвърди, че различните производители от всички сектори нямат "червени линии" на този етап и гледат в една посока.

Защо се дават повече средства за дивечови ниви и по-малко за интензивна паша за животните? Ще има ли закон за браншовите организации или подзаконов нормативен акт, който да определя критериите за представителство на тези организации? Какви са целите на Аграрната камара и кога може тя да стане член на паневропейската селскостопанска асоциация Copa Cogeca? Какво е състоянието на овцевъдството в България?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още