IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще имат ли българските фермери и месопроизводители аграрна камара?

Браншовите организации трябва да имат права и задължения, но и контрол върху качеството на продуктите при налагане на стандарти, посочи Кирил Вътев

14:00 | 25.01.23 г.

Водещ проблем за пазара на месо в България е липсата на големи кланици. Надявам се, че в хода на разговорите за създаването на единна аграрна камара в България, която да обедини всички браншове – от полето до масата, ще достигнем до идеята в практиката на успешните страни, от които България внася месо. Животновъдите се кооперират, правят си кланица, има график и всеки знае кога неговите животни ще отидат за месодобив. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Кирил Вътев, основател и съсобственик на месопреработвателната компания "Тандем-В".

Що се отнася до европейските субсидии в сектора, той е на мнение, че в това отношение Европейският съюз не е коректен, защото говори за свободна пазарна икономика, но в някои стари страни членки субсидиите са два и повече пъти по-високи, отколкото в новоприетите страни членки.

„Една от причините в България субсидиите да са толкова ниски и целият ни аграрен сектор да е в толкова незавидно състояние е това, че няма единна аграрна камара, която да защитава интересите на бранша, потвърди Вътев. – Всеки сам ходи, натиска се да отиде при министър, да отиде в комисия по земеделие и да реши сам за себе си проблема. Не става, доказано е вече 30 години, не става”.

Той даде пример с Полша, Чехия, Унгария и Румъния, които се „изстреляха напред”.

По думите му силата на тези страни е в тази самоорганизираност в кооперативите и в камарите, където има „страхотна организация“.

„У нас няма закон, който да дава на браншовите организации права и задължения. По този начин няма да има разминаване в качеството на отделните продукти и ако членовете на дадена камара се самоконтролират, това ще доведе до налагане на определени стандарти“, смята Кирил Вътев.

Мениджърът съобщи за законодателна инициатива във Франция, която позволява на кооператив или браншова камара да отстрани и забрани дейността на производител, нарушаващ правилата. Според него истински контрол има само където има самоконтрол между конкуренти.

Докога работодатели ще се противопоставят на създаването на Българска аграрна камара? Защо животновъдите имат проблеми с реализацията на продукцията си и в същото време българското месо не стига? Къде в българските местни продукти са повече добавки като нишесте и растителни протеини? Защо БДС не е отменен, но не е задължителен стандарт за някои продукти? Превърна ли се компанията „Тандем-В” семеен бизнес? Защо компанията не произвежда продукти, с които не би хранила децата на служителите в „Тандем-В”?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още