IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на търговските вериги у нас заради цените

Служебното правителство ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара, съобщи икономическият министър

10:39 | 08.02.23 г. 13
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Започват масирани проверки на търговските вериги заради отчетени от тях свръхпечалби, съобщи по bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Относно борбата със спекулата и увеличаващите се цени в страната той обясни, че правителството работи повече от три месеца по тази тема. Министърът напомни, че е провел няколко срещи с вериги за хранителни стоки и други участници на пазара, а след направените анализи служебното правителство вече е имало повече доводи за предприемане на мерки.

„По веригата много от участниците са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена заради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че компенсациите за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има много фактори, които би трябвало да доведат до намаляване на цените, но виждаме, че това не се случва“, коментира Стоянов.

По думите му през последните дни има ново покачване на цените и затова служебното правителство е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси.

Министърът се надява, че предприетите мерки ще осветлят процеса по увеличаването на цените и те ще се променят, след като властта обяви мерки срещу спекулата. Той потвърди, че държавата ще се бори с нелоялната конкуренция и смята, че при някои от търговците с храни има свръхпечалби.

„Властта иска да се работи по нов закон за търговията с храни. Там ще се дефинира какво е нелоялна конкуренция и ще се дадат повече правомощия на контролните органи. Няма да се нарушава свободната търговия, но ще се засили контролът, за да работят спокойно лоялните търговци“, категоричен е Никола Стоянов.

Той обясни, че ще се въведе електронна платформа, чрез която всички институции ще си говорят – Агенция „Митници“, Комисията за стокови борси и тържища, и големите хранителни вериги.

Що се отнася до сравняването на цените в нашата страна и в другите държави, той заяви, че е по-добре да се сравняват печалбите на търговските вериги няколко години назад във времето и сега. Според него това ще покаже дали има спекула.

Икономическият министър е на мнение, че мярката от 25 стотинки за горивата и „до днес можеше на работи“, но разкри, че депутатите изненадали властта, като я премахнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Айде пак ще кипи безсмислен труд..Дреме им на шапката на чиновниците, данъкоплатците плащат , що да не се занимават с глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
Repoman
преди 1 година
Нека държавата да възстанови комитета по ценообразуване и да наложи едни държавни цени и да се продава на тях. Държавата да определя цените, както и да дава дотации за това и онова, за безин, за хляб, ток и т.н. Реално, нека да върнем положението от преди 90-та година, явно капитализма се оказа едно голямо недоносче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ха ,абе Вие подигравате ли се с хората ?Наляхте милиони,милиарди в бизнеса ,то не бяха Ковид компенсации,то не беше на калпак и за бедните и за богатите компенсации за горива ,то не бяха компенсации за тока ,ДДС се сваляше на ресторантите ,после защо имало инфлация .Тая инфлация я докархте правителствата и Централните банки В СИНХРОН И ТАНДЕМ !!Защо никой не почне да контролира банките дето набиват кредити при ниски лихви и те помпат инфлацията ,политическата класа е за ЛИНЧ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още