IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП предлага неоснователното завишение на цените да се санкционира като нелоялна търговска практика

Председателят на Комисията Стоил Алипиев съобщи, че ще има регистър на лоялните търговци

14:53 | 08.02.23 г. 4
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може да бъде разумно обяснено и за което не може да се докаже, че е следствие на пазарни процеси, да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика. За такава промяна в законодателството ще настояват от Комисията за защита на потребителите, съобщи по БНТ председателят ѝ Стоил Алипиев. Тя е част от мерките, които обмисля правителството срещу скока на цените на стоките. Предложението е заимствано от Хърватия, където вече работи като борба срещу спекулата след приемането на еврото.

"Цени, които са повишени вследствие на нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани нито от Комисията, нито от други регулаторни органи. В компетенциите ни обаче е да контролираме нелоялни търговски практики – това, което е предпоставка за изкуствено завишение на цените. Нелоялните практики, присъстващи в даден сегмент на пазар, надминаващи 50-60%, неминуемо завличат всички участници и изкривяват пазара. Ако тези практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки", коментира Алипиев.

Той обясни, че сред нелоялните търговски практики са невярната или подвеждаща информация за намаление на определени стоки. До момента Комисията за защита на потребителите е направила около 1200 проверки за това как се предлага съобщението за намаление. При нарушение nа търговците се налага административна глоба до 5 хиляди лева.

За да има потребителя по-коректна информация, се обмисля създаването на онлайн платформа, която да описва подробно маржа на цената на един продукт от производителя до щанда в магазина. „Ако всичко върви по план, напролет би трябвало вече да има регистър на лоялните търговци“, посочи Стоил Алипиев.

По Нова телевизия земеделският министър Явор Гечев също съобщи за съвместни мерки на Българската агенция за безопасност на храните, Националната агенция за приходите и КЗП.

По думите му в България има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. "При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран", заяви министърът.

Гечев напомни, че ако бъдат установени нелоялни търговски практики на пазара, ще се налагат санкции. Според него няколко пъти седмично могат да се събират цените от всички магазинни мрежи и да се сравняват с цените в други държави на държавния сайт, който ще е гаранция за достоверност.

Явор Гечев коментира и вариантите за сваляне на цените – таван на цените и намаляване на ДДС. Той обаче е скептичен и за двете предложения: "Таваните на цените не са най-доброто нещо, защото след това следват компенсации". Що се отнася до ДДС, той напомни, че не може да се намали заради липсата на парламент. Министърът обясни, че намаляването на ДДС на хляба не е намалило цените и те следват общите флуктуации на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
''неоснователното завишение на цените'' - кой и по каква методика ще определи дали завишението е основателно или не? Вместо да работят за по-високи доходи, ще определят административно маржа на печалба на независим пазарен участник?! В Унгария пробваха с таван на цените на горивата - след няколко месеца го отмениха като пълно фиаско...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Наградната система на НРБ създава много видове отличия, между които 17 ордена, подредени по старшинство в 8 степени. https://***/politics/vrashtat-ivan-ivanov-kato-shef-na-kevr.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
А, забравих - 'нелоялна търговска практика' подлежили на санкция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Тия са изкукуригали тотално. И какво означава 'неоснователното завишение на цените', има ли такъв правен термин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още