IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика изглежда ще буксува до края на годината

Икономисти прогнозират застой през лятото, а след това ръст от само 0,1% през последното тримесечие

15:36 | 14.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въз основа на ранни показатели като нови поръчки и бизнес климат не се очаква устойчиво възстановяване на германската икономика през следващите месеци, прогнозира в понеделник министерството на икономиката на страната, цитирано от Ройтерс.

"Във вътрешен план очакваното предпазливо възстановяване на частното потребление, услугите и инвестициите показва първите признаци на надежда, които вероятно ще се засилят с напредването на годината", посочват от министерството в месечния си доклад.

"В същото време все още слабото външно търсене, продължаващата геополитическа несигурност, упорито високите темпове на нарастване на цените и все по-осезаемите ефекти от затягането на паричната политика възпрепятстват по-силното икономическо възстановяване", добавят от ведомството.

Отделно проучване на Bloomberg сочи, че германската икономика, която все още се възстановява от зимната рецесия, едва ли ще се разшири през втората половина на годината.

След като вече се забави през второто тримесечие, икономическото производство отново ще се задържи без изменение през трите месеца до края на септември, а след това ще нарасне само с 0,1% през последното тримесечие, показва проучването на Bloomberg сред икономисти, проведено от 4 до 10 август. Това е с 0,1 процентни пункта по-малко от очакванията за всеки период само преди месец.

Според икономистите германската икономика ще се свие с 0,3% през 2023 г. и вероятно ще се възстанови само с 0,8% през 2024 г., което е по-малко от предишната прогноза за ръст от 1%.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Германската промишленост е изправена пред продължаваща слабост на фона на слабото търсене от Китай, недостига на работници, по-строгата парична политика и продължаващите последици от миналогодишната енергийна криза.

Според очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) най-голямата европейска икономика ще бъде единствената сред страните от Групата на седемте, която ще претърпи свиване през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още