IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабио Панета от ЕЦБ: Стабилността на лихвите е също толкова важна, колкото и нивото им

След края на затягането на паричната политика вероятно ще следва задържане на лихвите, заяви банкерът

17:40 | 03.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Представителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) и член на нейния управителен съвет Фабио Панета заяви, че поддържането на лихвените проценти на най-високото им ниво става толкова важно, колкото и това колко са увеличени, въпреки че не изключи възможността за още повишения, пише Bloomberg.

В изявление в четвъртък от Милано Панета посочи, че предвид разходите за заеми, които вече са на рестриктивни нива, калибрирането на политиката става все по-трудно, тъй като инфлацията се забавя, но рисковете за икономическите перспективи се намаляват.

„При определянето на курса на паричната политика постоянството става толкова важно, колкото и нивото на лихвените ни проценти“, коментира Панета, като потвърди тезата от по-рано на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн и гуверньора на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало.

ЕЦБ повиши лихвите безпрецедентно от миналия юли насам, за да укроти инфлацията в еврозоната. Въпреки че инвеститорите очакват регулаторът да се въздържи от промени на следващата си среща през септември, много икономисти прогнозират още един последен ход.

Така или иначе, представителите на ЕЦБ настояват, след като се стигне дотам, разходите по заемите да бъдат задържани на т.нар. краен лихвен процент за продължителен период от време, което е опит да се гарантира, че инфлацията ще се забави до целта от 2% от сегашното си над два пъти по-високо ниво. Анализаторите обаче все още не са убедени в това.

По отношение на следващия месец Панета каза, че на този етап не е ясно кой е най-добрият вариант за действие.

„През септември ще разполагаме с повече данни за инфлацията, за растежа на икономиката. Ще имаме нов набор от прогнози“, заяви той. „Така че бих казал, както се опитах да докажа в миналото, че сега е много трудно да обещаем, че ще спрем с увеличенията или ще продължим с тях.“

Данните за инфлацията през юли, публикувани тази седмица, показаха ново умерено забавяне на инфлацията до 5,3%. Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като цените на храните и енергията - показател, който ЕЦБ следи изключително внимателно, се задържа стабилно на ниво от 5,5%.

Подобно на Панета, който ще бъде начело на централната банка на Италия от 1 ноември, много анализатори предупреждават за опасности за икономиката на еврозоната, която се разшири с 0,3% през второто тримесечие, въпреки че беше подкрепена от силните данни за брутния вътрешен продукт за тримесечието на Ирландия.

След последното повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ миналата седмица гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че краткосрочните икономически перспективи са се влошили, до голяма степен заради по-слабото търсене в еврозоната. Въпреки че досега блокът е избегнал рецесията, нарастват опасенията, че това може да не продължи още дълго време.

„Трябва да бъдем предпазливи в насочването на курса на паричната политика, ако искаме да постигнем целта си за инфлацията, без да навредим излишно на икономическата активност", заяви Панета. Дори и при това положение, "ако инфлационните перспективи се влошат съществено, допълнителна корекция на лихвите по-нататък би била оправдана.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още