IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над двете най-големи икономики в еврозоната се сгъстяват

Надеждите, че секторът на услугите може да спаси германската икономика, се изпаряват, а френската изглежда в застой

11:43 | 23.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Двете най-големи икономики в еврозоната се влошават бързо, като секторът на услугите последва спада в производството, пише Bloomberg.

Експресните оценки за индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за август показват по-лоши от очакваното понижения на активността в частния сектор в Германия и Франция. Фирмите и в двете страни регистрират отслабване на търсенето и спад в обема на поръчките, което подсказва, че предстоят още проблеми.

В Германия бизнес активността се е свила с най-бързия темп от над три години през август. Индексът на мениджърите по поръчките на HCOB за страната, компилиран от S&P Global, показва спад до 44,7 пункта от 48,5 пункта през юли, удряйки най-ниското си ниво от май 2020 г. и противопоставяйки се на очакванията на анализаторите за ниво от 48,3 пункта.

Показателят е под границата от 50 пункта, разделящ ръста от спада, за втори пореден месец.

Във Франция сходен показател се задържа на ниво от 46,6 пункта.

Тези данни увеличават доказателствата, че намаляващото световно търсене, високата инфлация и агресивният цикъл на затягане на паричната политика на Европейската централна банка се отразяват на икономиката.

Доходността по 10-годишния германски държавен дълг спадна с 9 базисни пункта до 2,56%, а трейдърите вече предвиждат 60% вероятност за ново повишение на лихвените проценти с четвърт пункт спрямо 80% по-рано. Еврото поевтиня с 0,3% спрямо долара до 1,0813 долара, което е най-ниското му ниво от средата на юни.

Общият PMI индекс следи услугите и производствения сектор, които заедно формират над две трети от икономиката на Германия. Задълбочаващият се спад в производствения сектор е придружен от подновено свиване на активността при услугите.

„Всяка надежда, че секторът на услугите може да спаси германската икономика, се изпари“, казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. “Вместо това секторът на услугите е напът да се присъедини към рецесията в производството, която явно е започнала през второто тримесечие“.

Бизнес активността в сектора на услугите в Германия се свива за пръв път от осем месеца, спадайки до 47,3 пункта от 52,3 пункта, което е деветмесечно дъно. Производственият PMI индекс се е повишил до 39,1 пункта през август от 38,8 пункта през юни, но остава силно на територията на спада, показва проучването.

Компаниите остават песимистично настроени за перспективите, тъй като растящите лихвени проценти, несигурността при потребителите и високата инфлация продължават да натежават върху търсенето на стоки и услуги, показва проучването.

Има ръст на инфлационния натиск в резултат на завишените разходи и ценови увеличения в сектор на услугите.

„Компаниите за услуги явно се чувстват изненадващо дръзки, повишавайки цените дори по-бързо“, казва Де ла Рубия.

Във Франция секторът на услугите се сви през август с най-бързия си темп от 2 години и половина, а производството спадна за седми пореден месец. Новите поръчки намаляват за четвърти пореден месец. Същевременно инфлационният натиск е отслабнал.

"Френската икономика е заседнала в коловоз", коментира Норман Либке, икономист в Hamburg Commercial Bank. "Възможно е да се насочим към свиване през третото тримесечие."

Като цяло свиването на активността в частния сектор в еврозоната се засили през август, след като услугите престанаха да бъдат светъл лъч.

Експресната оценка за индекса на мениджърите по поръчките в еврозоната спадна до 47 пункта, което отново е по-лош резултат от прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Активността в сектора на услугите се свива за първи път от края на миналата година, докато очакванията бяха за продължаващо разширяване на сектора, който доскоро се характеризираше със силно търсене.

Данните сочат, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,2% през третото тримесечие в сравнение с ръста от 0,3% през трите месеца до юни, прогнозира Сайръс де ла Рубия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още