IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Сентену от ЕЦБ: Рискуваме да прекалим с лихвените повишения

Централните банкери разполагат с време до сряда да обсъждат публично курса на паричната политика

17:20 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Сентену предупреди колегите си, че има риск от прекалено повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Гуверньорът на централната банка на Португалия напоследък е лидер на гълъбово* настроените сред централните банкери, които ще решат на 14 септември дали да повишат отново лихвите, или пауза в затягането ще бъде оправдана.

„По отношение на паричната политика рискът от „повече от необходимото“ затягане започва да става съществен“, коментира гуверньорът в анализ, публикуван на уебсайта на неговата централна банка в понеделник. „Инфлацията се охлажда по-бързо, отколкото се ускорява, а икономиката се приспособява към новите финансови условия.

Коментарите на Сентену показват, че позицията му срещу повишаването на лихвите се затвърждава, засилвайки коментарите му от миналия месец по време на срещата на Федералния резерв в Джаксън Хоул, Уайоминг, че централните банкери трябва да бъдат „предпазливи“, тъй като „рисковете от спад“ за икономиката се материализират..

От друга страна, ястребите се връщат в битката, за да търсят допълнително затягане, след като данните за инфлацията показаха, че ръстът на потребителските цени в еврозоната все още се е задържал над ниво от 5%.

В събота Пиер Вюнш от Белгия заяви: „може би трябва да направим малко повече“, следвайки примера на Роберт Холцман от Австрия. Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел, друг ястребово настроен банкер, ще говори по-късно в понеделник, както и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Централните банкери имат време само до края работния ден в сряда, за да обсъдят публично паричната политика, преди да се оттеглят, за да вземат решението си.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още