IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман: Ако няма нови изненади, трябва да продължим с лихвените повишения

Гуверньорът на Австрийската централна банка заяви, че ЕЦБ изостава в борбата с инфлацията

15:35 | 28.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка не е победила инфлацията и вероятно ще трябва отново да повиши лихвите през септември, смята членът на Управителния съвет Робърт Холцман, цитиран от Bloomberg.

Присъединявайки се към ястребово* настроените си колеги, които също настояват за ново увеличение на разходите по заемите, гуверньорът на Австрийската централна банка заяви в интервю, че икономиката не е застрашена от рецесия и свитите пазари на труда означават, че синдикатите могат да настояват за по-големи увеличения на заплатите.

„Все още нямаме яснота по отношение на инфлацията“, призна Холцман, добавяйки, че ще следи всички данни, които се публикуват, за да оцени рисковете за цените. „Ако няма големи изненади, смятам, че има смисъл да продължим с лихвените увеличения, без да правим пауза“, посочи той.

Коментарите, направени в австрийското планинско село Алпбах, подхранват засилващия се дебат по отношение на едно от най-напрегнатите решения, откакто ЕЦБ започна да повишава лихвите през юли миналата година, докато представителите на банката оценяват дали икономиката отслабва достатъчно, за да потисне ръста на цените, или трябва да предприемат още едно увеличение.

Холцман отдавна е един от най-ястребово настроените централни банкери. Колегите му с подобно убеждение от Германия и Латвия Йоахим Нагел и Мартинс Казакс, признаха в интервюта за Bloomberg TV миналата седмица в Джаксън Хоул, Уайоминг, че те също клонят към ново повишение.

Марио Сентено от Португалия, по-гълъбово настроен централен банкер, зае противоположна позиция като заяви, че възникващите рискове от спад изискват повече внимание. Но Холцман смята, че сега не е моментът за колебание.

„По-добре е лихвата да достигне най-високото си ниво по-бързо, което също означава, че евентуално можем да започнем да я намаляваме по-скоро“, сподели той. „За пазарите е по-трудно да усвоят курса на лихвите състоящ се от паузи и промени“, каза той.

Инфлацията все още е над два пъти по-висока от целта на ЕЦБ за 2%. Графика: Bloomberg Инфлацията все още е над два пъти по-висока от целта на ЕЦБ за 2%. Графика: Bloomberg

Той добави, че ЕЦБ продължава да е „донякъде изостанала“ в борбата с инфлацията. На въпроса дали това означава, че повишаването на лихвите може да продължи след септември, той коментира, че „когато достигнем 4%, тогава ще говорим отново“.

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард избегна да даде ясни сигнали, по време на речта си в Джаксън Хоул в петък, за предстоящото решение на ЕЦБ – въпреки че призна, че инфлацията в еврозоната остава непобедена.

Актуализираните данни за потребителските цени през август ще бъдат публикувани в четвъртък, докато окончателната оценка за икономиката на региона през второто тримесечие ще бъде представена седмица по-късно.

„Икономиката не расте толкова добре, колкото се надявахме, но в същото време забавянето не е толкова голямо, че да говорим за рецесия“, смята Холцман. „Наблюдаваме икономика в стагнация“, допълни той.

На този фон ЕЦБ трябва да обмисли как да ускори на разгръщането на баланса си, добави той. Докато облигациите, закупени по по-стара програма, в момента могат да се разсрочват, реинвестициите по нейната програма от времето на пандемията (PEPP) се очаква да продължат поне до края на 2024 г.

„Аз съм голям привърженик на това да се започне дебат за прекратяване на реинвестициите по PEPP по-рано, отколкото се очаква в момента“, призна Холцман. „Оценявам способността ѝ (на програмата) да се справя с напрежението на финансовите пазари, но е време да се засили“ количественото затягане, допълни той.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
yom
преди 8 месеца
Хубавото е, че по депозитите се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Даже изоставали каза банкера .Тежко им и горко на хорат с кредити ,по скоро тези които теглиха такива БЕЗ ДА МИСЛЯТ ,лъжейки се по манипулациите от медии и всякакви *** за евтините УЖКИМ лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още