IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед и ЕЦБ не показват апетит за промяна в целите за инфлацията

"Играем игра. Тя има правила", категорична бе Кристин Лагард

11:23 | 26.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Джером Пауъл. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Джером Пауъл. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Всякакви мисли, че целта за 2% инфлация, отдавна преследвана от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ), може да бъде променена, бяха разбити в петък от лидерите на двете институции, предава Ройтерс.

По време на редовната годишна среща на централните банкери в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, както председателят на Фед Джером Пауъл, така и колегата му от ЕЦБ Кристин Лагард дадоха ясно да се разбере, че няма да има промяна в общата цел на банкерите да върнат инфлацията до ниво от 2%.

„Два процента е и ще си остане нашата цел за инфлацията“, коментира Пауъл в основната си реч. „Ангажираме се да постигнем и поддържаме позиция на парична политика, която е достатъчно рестриктивна, за да понижи инфлацията до това ниво с течение на времето“.

Инфлацията по целия свят се ускори, когато икономиките излязоха от блокадите, наложени заради пандемията, а скокът на търсенето се сблъска със серия от проблеми във веригите за доставки и органиченията на пазара на труда.

След агресивното повишаване на лихвените проценти от Фед и ЕЦБ, наред с други, инфлацията се забави, но все още не е достигнала целта от 2% нито в Европа, нито в Съединените щати.

На обяд Лагард беше попитана за идеята за „промяна на целите“, с цел приспособяване на към новата реалност. Подобно на Пауъл, тя отхвърли възможността.

„Играем игра. Тя има правила. Не променяйте правилата на играта по средата ѝ. Не казвам, че сме по средата, вероятно малко след това“, коментира Лагард. Увеличаването на целта може да подкопае усилията за фиксиране на инфлационните очаквания, смята тя, а те са ключови за поддържане на инфлацията ограничена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още