IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Все още не е ясно дали лихвите са достатъчно високи за контрол над инфлацията

Задачата на Фед е да намали инфлацията до целта от 2% и ние ще го направим, каза председателят на Федералния резерв

17:54 | 25.08.23 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Възможно е да се наложи Федералният резерв (Фед) на САЩ да повиши лихвените проценти допълнително, за да гарантира ограничаването на инфлацията, заяви в петък неговият председател Джером Пауъл, предаде Ройтерс.

Той заяви, че централните банкери от Федералния резерв "ще действаме внимателно, докато решаваме дали да затягаме допълнително", но също така даде да се разбере, че централната банка все още не е стигнала до заключението, че нейният референтен лихвен процент е достатъчно висок, за да е сигурна, че инфлацията ще се върне към целевото равнище от 2%.

"Задачата на Фед е да намали инфлацията до нашата цел от 2% и ние ще го направим", каза Пауъл.

"През изминалата година значително затегнахме политиката си. Въпреки че инфлацията се е понижила от своя връх - добре дошло развитие - тя остава твърде висока. Готови сме да повишим лихвените проценти допълнително, ако е необходимо, и възнамеряваме да задържим политиката на рестриктивно ниво, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел."

В този контекст последните данни предизвикват нова загриженост, каза той.

"Следим за признаци, че икономиката може да не се охлажда според очакванията", като потребителските разходи са "особено силни", а жилищният сектор вероятно се възстановява, каза Пауъл.

Икономиката продължава да нараства "над тенденцията", каза той, и ако това продължи, "може да изложи на риск по-нататъшния напредък (в борбата) с инфлацията и да оправдае по-нататъшно затягане на паричната политика".

Изказванията му показаха, че Фед се бори с противоречиви сигнали от икономиката, в която инфлацията според някои данни се е забавила рязко, без това да струва много на икономиката - добър резултат, който обаче повдига въпроса дали политиката на централната банка е достатъчно рестриктивна, за да постигне целта си.

Според Пауъл е трудно да се определи с точност степента, в която сегашният референтен лихвен процент на Фед от 5,25% до 5,5% е достигнал "неутралния" лихвен процент, необходим за забавяне на икономиката, и поради това е трудно да се прецени къде точно се намира политиката.

Пауъл повтори превърналата се в стандартна за Фед диагноза за развитието на инфлацията - че инфлацията при стоките отслабва и предстои забавяне на инфлацията при жилищата, но има загриженост, че потребителските разходи за широк спектър от услуги и затегнатият пазар на труда могат да затруднят връщането към целевото равнище от 2%.

Неотдавнашният спад на показателя за базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, "беше добре дошъл, но два месеца добри данни са само началото на това, което ще е необходимо, за да се изгради увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу", каза още Пауъл.

"Като се има предвид размерът на по-широкия сектор на услугите, с изключение на жилищния сектор, ще е необходим допълнителен напредък", каза ръководителят на Фед, и вероятно ще е необходимо икономическо забавяне, за да се постигне.

"Рестриктивната парична политика вероятно ще играе все по-важна роля. Очаква се устойчивото понижаване на инфлацията до 2% да изисква период на икономически растеж под тенденцията, както и известно смекчаване на условията на пазара на труда", каза Пауъл.

"Два процента е и ще остане нашата инфлационна цел", заяви той. "Ангажирани сме да постигнем и поддържаме позиция на паричната политика, която е достатъчно рестриктивна, за да доведе до понижаване на инфлацията до това равнище с течение на времето."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още