IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Ще извървим дълъг път до забавяне на инфлацията до 2%

Централната банка на САЩ се стреми да извлече поуки от фалита на Silicon Valley Bank и твърди, че е нужно време да се усетят ефектите от затягането

13:19 | 29.06.23 г. 2
Ивета Томева
Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл коментира, че най-малко две допълнителни увеличения на лихвите вероятно ще са необходими тази година, за се забави инфлацията до целта на централната банка на САЩ от 2%, пише Bloomberg.

„Мнозинството от участниците в комисията очакват, че ще бъде уместно да увеличим лихвените проценти два или повече пъти до края на годината“, коментира Пауъл в четвъртък, визирайки членовете на Федералната комисия за отворен пазар. „Инфлационният натиск продължава да е висок и пътят за забавяне на инфлацията до 2% ще е дълъг“, допълни още той.

В коментар на конференция в Мадрид Пауъл повтори изказванията, които прави през двете седмици от последното заседание на Фед, на което централните банкери задържаха лихвите стабилни за първи път от началото на 2022 г. Тогава представителите избраха да направят пауза, като същевременно предупредиха, че може да има нужда от още две увеличения на лихвите тази година, за да се оцени по-добре как се отразяват на икономиката както политиките, така и стресовете в банковия сектор.

„Виждаме ефектите от затягането на нашата политика върху търсенето в най-чувствителните към лихвите сектори на икономиката, особено при жилищата и инвестициите“, коментира Пауъл. „Необходимо е време обаче да се прояви пълният ефект от паричните ограничения, особено върху инфлацията“, смята той.

Фед повиши бързо лихвите миналата година, включително с четири последователни повишения от три четвърти пункта, от ниво почти на нулата през март 2022 г. Длъжностните лица започнаха да забавят темпа през декември и въведоха повишения с 25 базисни пункта на всяка от първите три срещи на тази година. Те запазиха лихвите в диапазона от 5% до 5,25% на срещата си на 13-14 юни.

Въпреки че общата инфлация се е забавила значително от върха си от 9,1% преди година, базисният показател, който изключва волатилните елементи като храна и енергия се охлажда много по-бавно. Пауъл и колегите му отбелязаха, че наблюдават отблизо „упоритостта“ в базисната инфлация.

Пауъл заяви в четвъртък, че регулаторните органи се стремят да извлекат поуки от фалита на Silicon Valley Bank и други два американски кредитора. Въпреки че най-големите банки остават с достатъчно капитал и в безопасност, и разнообразието в размерите на институциите в банковата система на страната трябва да бъде запазено, може да се наложи средните по размер банки и небанковия сектор да бъдат обект на по-внимателно наблюдение.

„Тези събития показват, че е необходимо да засилим  надзора и регулирането на  институции с размера на SVB“, каза Пауъл. „Очаквам с нетърпение  да оценя предложенията за  такива промени и да ги приложа там, където е необходимо“, посочи той.

Заместник-председателят по надзора Майкъл Бар е в процес на преглед на банковото регулиране и се очаква скоро да предложи промени.

Тези коментари на Пауъл повтарят други, които той направи в речта си миналата седмица, в която обобщава случилото се през последната половин година, пред Конгреса.

Банковият стрес може да доведе до по-нататъшно затягане на кредитните условия и да се прибави към напрежението, което самият Фед е предизвикал чрез повишаването на лихвените проценти, но колко точно, все още не е сигурно, предположи правителят на Фед.

Той призна, че макар пазарът на труда да остава свит, има признаци за по-добър баланс между търсенето и предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 10 месеца
2% ? Направо 0,002 ! Играем си на шикалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Gna
преди 10 месеца
Вдигайте смело и при 10 % лихва няма да е края на света. През 80-те години Волкър стигна до 18-19 %. Да много бизнеси ще фалират, но това е цената за 15 години лежане и печатене на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още