IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боуман от Фед потвърди мнението на Джером Пауъл за нуждата от още лихвени повишения

Инфлацията остава упорито нажежена въпреки усилията на централната банка, признава служителят на Фед

22:25 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мишел Боуман. Снимка: Bloomberg L.P.
Мишел Боуман. Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ трябва да продължи с лихвените повишения, за да охлади инфлацията, заяви Мишел Боуман, член на борда на централната банка, като тя се превърна в поредния служител на Фед, който сигнализира, че е необходимо допълнително затягане на паричната политика, пише Bloomberg.

„Подкрепих решението на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) от миналата седмица да поддържа целевия лихвен диапазон и да продължи да намалява притежаваните от Фед ценни книжа“, заяви Боуман, добавяйки: „Въпреки това вярвам, че ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се сведе инфлацията до нашата цел с течение на времето“.

Думите ѝ подкрепят коментарите на гуверньора на Фед Джером Пауъл, който заяви в сряда пред Конгреса, че Фед ще се нуждае от допълнителни увеличения на лихвите, за да охлади достатъчно инфлацията, дори това да увеличава риска от забавяне на икономическия растеж под средните исторически стойности.

Служителите на Фед оставиха през променя лихвените проценти миналата седмица след 10 поредни повишения, давайки си повече време за оценка на това как икономиката реагира на скорошните сътресения във финансовия сектор и по-високите разходи по заеми.

Това решение остави основната лихва на Фед в диапазона 5-5,25%, но последните икономически прогнози, показват, че служителите очакват още увеличения на лихвените проценти с общо 50 базисни пункта през тази година.

Междувременно Боуман каза, че може да са необходими по-високи разходи по кредитите, за да се охлади основната инфлация, която запазва своята устойчивост за момента.

„Въпреки че по-строгата парична политика оказва известен ефект върху икономическата активност и инфлацията към днешна дата, наблюдаваме по същество липса на промяна при основната инфлация от есента на 2022 г.“, изтъква тя, добавяйки: „Очаквам, че ще трябва да увеличим допълнително лихвения процент по федералните фондове, за да постигнем достатъчно рестриктивна позиция на паричната политика и да охладим трайно инфлацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още