IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не промени лихвите въпреки нивото на инфлацията*

Централната банка на САЩ иска да оцени по-точно предприетите досега мерки за обуздаване на ръста на потребителските цени

21:13 | 14.06.23 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ е решил, че няма да променя лихвените нива и ще изчака да види как предприетите досега мерки ще се отразят на икономиката.

Това се посочва в становището на Федералната комисия за отворените пазари, публикувана на сайта на институцията.

Референтната лихва на институцията остава в диапазона 5-5,25%, но институцията може да предприеме още увеличения на лихвите при следващите срещи на централните банкери. Прогнозата на Фед е, че лихвите ще се повишат до 5,6% преди края на годината, т.е. най-вероятно ще има още две увеличения през тази година.

От март 2022 г. американската централна банка повиши референтния си лихвен процент 10 пъти поред в опит да охлади инфлацията. Ръстът на потребителските цени се забавя, както се видя от последните официални данни, но нивото на инфлацията е все още двойно по-високо от целта на Фед.

„Последните данни показват, че икономическата активност продължава да се разширява със скромни темпове. Увеличаването на работните места е стабилно през последните месеци, а нивото на безработица остава ниско. Инфлацията остава висока“, констатират от Фед.

„Банковата система на САЩ е стабилна и устойчива. По-строгите кредитни условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията“, допълва се в доклада на комисията.

Степента на тези ефекти остава несигурна, затова и комисията отчита, че рискът от нов ръст на инфлацията остава висок.

От Фед посочват още, че ще продължи намаляването на притежаваните от институцията държавни ценни книжа и дълг на агенции, обезпечен с ипотеки, според приетите планове.

Централната банка декларира, че ще продължи да следи внимателно данните за икономическата активност и инфлацията и поддържа готовност да коригира позицията си според случая.

Американските акции поевтиняват заради позицията на Фед, че вероятно ще се наложат допълнителни повишения на лихвите. Dow Jones изтрива почти 400 пункта малко преди 21.30 ч. българско време.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл коментира на пресконференцията след обявяването на решението за лихвите, че направените досега повишения все още не са отразени от икономиката.

„Виждаме ефектите от затягането на нашата политика и търсенето в най-чувствителните към лихвените проценти сектори на икономиката, особено жилищата и инвестициите. Ще отнеме време обаче, за да се реализират пълните ефекти от паричните ограничения, особено върху инфлацията“, посочи той.

Пауъл подчерта, че почти всички членове на Федералната комисия по отворените пазари очакват ръст на лихвите през останалата част от годината. Той допълни, че що се отнася до скоростта на увеличаване на лихвите, тя е била важна през миналата година. „Тъй като се приближаваме към крайната ни цел, нормално е малко да се забавим“, коментира той.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
SnaGi
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Е доста си смотан и продължаваш да се излагаш. Дори не успяваш необходимите икономически показатели на дадена страна в интернет да намериш, да не говорим анализ на тях да направиш. Този сайт се чете и от доста хора, които разбират от икономика, особено тази категория. С оглед на глупостите ти, минусите изобщо не са изненада. Хем си ***, хем си *** :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Гледам и тpoлът копейка с многото регистрации се е самосезирал да цъка минуси :)) Евала копейки, все едни и същи глупости, как не ви омръзна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: zelka007 Повечето от коментиращите не знаят, а копейките хал -хабер си нямат, но те са тук да спускат опорки и да създават лъжливи впечатления пред незнаещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: Gna ... хех ... машини ... хех ... и какво включват машините ?! а какво стои зад понятието "машини" ?! а какво бихте написали за индустриална химия , за текстил , за медицинска апаратура , за лекарства , за храна , за транспортни средства ... знаете ли че в ЕС се произвеждат за цял свят сателити , самальоти , промишлени компютри , инструменти ... дали първо да не прегледате некоя статистика ?! мхм ?! гайдата SniGi би написал , че си неграмотен , но е възпитано момче и няма ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Gna Не подценявай Европа, лидер в експорт на храни. Машиностроене и автомобилостроене си ги споменал. В Европа има доста производства, които макар да не са концентрирани в различни отрасли, генерират голямо БВП и износ. Всъщност преди ЮК да излезе, не САЩ, а ЕС беше най-голямата икономика с най-голямо БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: SnaGi И такива индустрии, където има конкуренция само от Европа. Относно износа - пазарът на САЩ се конкурира по вътрешно потребление само с Европа, тоест голямата част от произведеното си го потребяват. Това, което Китай се опитва да постигне. А жалка пPaccия изобщо не я споменавай с икономика от африканско арабски тип - добив и износ на полезни изкопаеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Gna
преди 10 месеца
До: SnaGiЗа много малко неща се сещаш. Сложи 10 вида автомобили, компютри, телефони, софтуер и т.н. САЩ са много силна икономика. САЩ и Китай са лидерите на днешния свят. Европа е гола вода, аз лично се сещам за 1 машиностроене в Европа и това е . 0 в технологиите, 0 в природните ресурси, 0 в девографията. В тази конкуренция, която се задава в автомобилния сектор, Европа ще изостане още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: SnaGi Мамин Груйо, преял с опорки, експортът на САЩ за 2021 е точно 2,54 трилиона. ОТДЕЛНО - една много важна част - изнесените предприятия, които произвеждат в други страни, по документи това БВП и експорт се водят в твзи други страни, но капиталите са американски. Примери да искаш. Значи газа, космическите технологиите, оръжията и тн. били "силово" наложени?? Опоркаджия жалък. Има индустрии, където американците са тотален лидер, като космическата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
SnaGi
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка, А за търговският им дефицит прочете ли? Вероятно не знаеш какво е това и ще трябва да гугълваш. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
SnaGi
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Отделно, голяма част от износа им не е пазарно ориентиран, а е силово наложен. Оръжия, втечнен газ, ядрени технологии за мирни цели, космически технологии и това е което се сещам на първо четене. Дори само тези неща да бъдат извадени, стойността и процента спрямо БВП рязко ще спаднат спрямо незавидното представяне от 2.06 спрямо БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още