IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел от ЕЦБ: Твърде рано е да обмисляме пауза в затягането на паричната политика

Колегата му Борис Вуйчич също каза, че решението му зависи от предстоящите данни

11:07 | 25.08.23 г. 3
Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg
Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Йоахим Нагел, заяви, че не е убеден, че инфлацията е под достатъчен контрол, така че да се спре повишението на основните лихви, а решението му зависи от допълнителни данни през следващите седмици.

„За мен е твърде рано да мислим за пауза“, каза ръководителят на германската централна банка Бундесбанк пред Bloomberg TV в Джаксън Хоул в четвъртък, добавяйки, че ще изчака допълнителни данни, преди да вземе решение. „Не трябва да забравяме, че инфлацията все още е около 5%. Това е твърде високо. Целта ни е 2%. Затова имаме да изминем още път“.

Икономическата активност се забавя, основната инфлация се запазва стабилна, а пазарът на труда „е доста добър“, каза той.

Нагел отправи коментарите си преди срещата на ЕЦБ в средата на септември, когато централните банкери ще решат дали да наложат пауза в повишението на лихвите, или ще продължат историческата си кампания на затягане. ЕЦБ повиши лихвите миналия месец за девети път в рамките на около година, за да свали инфлацията до целта от 2%.

Перспективите пред икономиката на 20-членната еврозона се влошават през последните месеци, тъй като увеличението с общо 425 базисни пункта на основните лихви от юли 2022 г. насам натежава на растежа.

Данни от петък потвърдиха, че икономиката на Германия е изпаднала в застой през второто тримесечие, негативно повлияна от търговията, но Нагел очаква по-добро представяне през следващата година.

„Чувам много да се говори за Германия – болния човек на Европа. Това определено не е вярно“, каза той, цитирайки стабилното частно потребление и по-високите заплати за работниците. „Доста оптимистичен съм, че ще имаме меко кацане“.

Колегата на Нагел Борис Вуйчич също каза, че централните банкери се нуждаят от повече данни за посоката на инфлацията, за да преценят дали лихвите са били повишени достатъчно.

„Сега със сигурност сме на рестриктивна територия“, каза ръководителят на Хърватската централна банка пред Bloomberg TV също на симпозиума в Джаксън Хоул.

„Дали сме на достатъчно рестриктивна територия – остава да видим. И това е нещо, което ще видите само от данните за инфлацията, които тепърва ще излязат“, добави той.

Макар че последните данни показват, че икономическата активност се охлажда, „не виждаме това да се отразява много в нивото на инфлацията“, каза Вуйчич. Въпросът през следващите месеци ще бъде дали инфлацията при услугите ще отслабне достатъчно и „дали ще почувстваме последиците от забавянето на пазара на труда“.

Вуйчич смята, че икономиката на еврозоната може да избегне „истинска рецесия“ и че меко приземяване все още е постижимо.

Въпреки че в момента ЕЦБ очаква да постигне целта си за инфлация от 2% през 2025 г., според Вуйчич „до пролетта на следващата година ще имаме по-ясна картина дали сме твърдо на пътя към постигането на това, или ще трябва да направим повече“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 7
OHЯ
преди 8 месеца
За момента тегленето на заем даже е печелившо , впредвид че лихвата е по-малка от инфлацията. Ако целта на кредита е да произвеждаш или инвестираш определено е печеливша стратегия . Ако целта на кредита е айфон , кола на старо ( не руска естествено ) , или друга безсмислена покупка , то такъв кредит никога не е на печалба . И затова банките нямат никаква вина , просто материала не е читав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Gna
преди 8 месеца
До: nkavrakov1982 Еми да, нали това е идеята на банките. Колкото повече вързани с кредити толкова по-добре за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Изключително лоши новини за хората с кредити ,нашите банки прекрасно знаеха че лихвите не само ще се вдигат АМИ ЩЕ СЕ ВДИГАТ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО.Затова набутаха маса народ с кредити за какво ли не ,сега ще има КОМФОРТА ,да ги вдигат С ГОДИНИ НАПРЕД !Това е положението ,да не говорим че масово в България лихвите СА ПЛАВАЩИ!Ако е имало кредити с 3-5 години фиксирани,това е ,всичко останало на пързалката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още