IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика стагнира през второто тримесечие, подкрепена само от търговията

Страната ще се движи между стагнация и рецесия през следващите месеци, прогнозира ING

10:47 | 25.08.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Укрепването на търговията успява да задържи германската икономика стабилна след зимната рецесия, сочат данните на Федералната статистическа служба. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия остава без промяна спрямо предходното тримесечие и се свива с 0,2% на годишна база, сочат календарно изгладените данни. Данните потвърждават предварителните данни, изнесени от ведомството в края на юли.

Производството е в застой, каквито бяха и очакванията на анализаторите, пише още агенцията. Причините са бавният растеж на глобалната икономика, което води до свиване на износа (с 1,1% спрямо първото тримесечие на годината). Вътрешното потребление е ограничено заради растящата инфлация.

Ръководителят на Федералната статистическа служба Рут Бранд коментира, че след две поредни тримесечия със спад германската икономика се стабилизира. Потребителското потребление спира своя спад, а правителствените разходи леко се увеличават. Инвестициите също се повишават леко - с 0,6% спрямо първите три месеца на годината. Средствата се насочват основно в машини и оборудване, пишат още от статистическата служба.

През юни германската индустрия записва един от най-лошите си месеци за първото полугодие, отбелязват обаче експертите от ING. Според тях ситуацията не изглежда положителна и прогнозират, че германската икономика ще се движи между стагнация и рецесия през следващите месеци.

Bloomberg допълва, че данните не могат да успокоят притесненията за най-голямата европейска икономика. Германия е единстванета водеща икономика в световен мащаб, за която се очаква свиване през 2023 година и вероятността това да се случи всъщност се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Зарежи кафето. Докарва ти превъзбуда и свръхактивност. Пий два валиума и пробвай да не пишеш. Ще се почувстваш по-добре - гаранция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
OHЯ
преди 8 месеца
Звездичките са за една изостанала сибирска cMpaд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
OHЯ
преди 8 месеца
Всяка държава би предпочела криза по немски , вместо просперитет по ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
До: zelka007 ... денс = днес ... :))) ... да взема да пия второ кафе , па тогава да пиша ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
свиване на търсенето в световен мащаб се отразява на експортно ороентираната икономика ... не е драма , даже почти не се е отразило ... водещите й износители се къпят буквално в пари ... но рассийката нали е на профицит и икономиката й расте та се скиня ... паметника ще го бишкаме , денс сложиха оградите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още