IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на инвеститорите за пауза в паричната политика на ЕЦБ се затвърдиха

Двете най-големи икономики в еврозоната се влошават бързо, като секторът на услугите последва спада в производството

16:11 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвеститорите увеличават залозите си, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще сложи на пауза увеличаването на лихвените проценти през септември. Това става на фона на нови данни, според които бизнес активността на еврозоната се свива много повече от очакваното, което говори за влошаване на проблемите за икономиката на блока, съобщава Ройтерс.

В сряда трейдърите очакват около 40% вероятност за увеличение на лихвите с 25 базисни пункта другия месец спрямо над 50% във вторник.

Това говори, че те сега са се насочили към пауза в цикъла на затягане на централната банка, който увеличи ставките от дълбоко на отрицателна територия до 3,75% само в рамките на година.

Двете най-големи икономики в еврозоната се влошават бързо, като секторът на услугите последва спада в производството.

Експресните оценки за индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за август показват по-лоши от очакваното понижения на активността в частния сектор в Германия и Франция. Фирмите и в двете страни регистрират отслабване на търсенето и спад в обема на поръчките, което подсказва, че предстоят още проблеми.

Германската бизнес активност се е свила с най-бърз темп от над три години насам през август и значително повече от очакванията на анализаторите, показаха нови данни в сряда. Във Франция сходен показател се задържа на ниво от 46,6 пункта.

„PMI предполага, че е обратно на наратива отпреди лятото за по-ниски лихви“, коментира Пиет Кристиансен, главен анализатор на Danske Bank.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа – бенчмарк за еврозоната, намаля с до 12 базисни пункта до 2,53% - най-ниското равнище от 10 август. Минути след 15 часа е налице леко покачване до 2,55%.

Цената на еврото също намаля до 1,08055 долара. Единната европейска валута изтри 1,7% от стойността си спрямо американската този месец.

Движенията в сряда подчертават до каква степен по-слабата икономика на еврозоната и прогнозите за лихвите се разминават с устойчивото представяне в САЩ. Американските данни от по-рано този месец разпалиха очакванията, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго.

Това изпрати доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа до най-високото ѝ равнище от над десетилетие.

Подчертавайки контраста в перспективите, доходността на държавните облигации на САЩ в сряда се търгуваше с най-висока доходност спрямо германската от декември насам при ниво от 173 базисни пункта – проблем за еврото.

„Отслабването при услугите може да покаже, че паричната трансмисия (процесът, при който цените на активите и икономическите условия като цяло се повлияват в резултат на паричната политика, бел. ред.) е по-силна, отколкото ястребите очакваха“, каза Марк Уол, главен икономист за Европа в Deutsche Bank, визирайки членовете на Управителния съвет на ЕЦБ, които подкрепят по-строга парична политика.

„Очакваме ЕЦБ да натисне бутона за пауза през септември, но не е ясно дали инфлацията вече е там, където ЕЦБ я иска. Пауза не би трябвало да се интерпретира като пик“, коментира той.

Пазарите също така ограничиха залозите за бъдещи увеличения за останалата част от годината, но все още виждат малко под 60% вероятност за увеличение с 25 базисни пункта до декември, което ще изведе депозитната ставка на ЕЦБ до 4%.

Ключови за инвеститорските очаквания от ЕЦБ ще са данните за инфлацията в еврозоната, които трябва да бъдат публикувани следващия четвъртък.

„Има много индикатори, които предполагат, че може да сме станали свидетели на последното увеличение, но ако само погледнете към инфлацията, която е ключовият мандат (на централната банка, бел. ред.)…, който не е сигурна работа“, коментира още Кристенсен от Danske Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още