IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от ястребите на ЕЦБ очаква следващите лихвени повишения да са много малки

По думите на Мартинс Казакс макар инфлацията да се забавя в еврозоната, ще трябва да се видят новите тримесечни прогнози на ЕЦБ и инфлационните данни за август

11:15 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Мартинс Казакс. Снимка: EPA/TOMS KALNINS
Мартинс Казакс. Снимка: EPA/TOMS KALNINS

Каквито и да е било допълнителни увеличения на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да са големи. Това посочи членът на Управителния съвет и гуверньор на централната банка на Латвия Мартинс Казакс, който все още не е решил каква политика ще е необходима, когато ръководството на регулатора заседава следващия месец.

По думите му макар инфлацията да се забавя в еврозоната, ще трябва да се видят новите тримесечни прогнози на ЕЦБ и инфлационните данни за август, преди да се реши какъв ход на действие ще се предприеме, съобщава Bloomberg.

„По отношение на лихвените проценти голямото увеличение е зад нас“, каза той пред латвийската телевизия TV3. „Ако погледнем идните месеци, ако ще има увеличения на лихвените проценти, то те ще са наистина много малки“, допълни той.

Коментарите на един от водещите застъпници за строга парична политика на ЕЦБ бяха направени близо месец преди следващата среща на 14 септември, на която властите ще трябва да решат дали да направят пауза в затягането на паричната политика, или да продължат с безпрецедентната си кампания.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват едно последно повишение от четвърт процентен пункт на депозитната ставка до 4% - дори и инфлационният натиск да отслабне, а икономическите перспективи в региона да се влошат. Макар еврозоната досега да избегна рецесия, най-голямата икономика в нея - германската, стагнира след зимна рецесия.

Казакс, чиято родина Латвия отчита забавяне на инфлацията до 6,4% от пика от 22% миналата година, нарече успокояването на ценовите ръстове „добри новини“.

„Ускорението на инфлацията наистина бе много силно, много високо“, коментира той и допълни, че то „удари всяко домакинство в Латвия“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още