IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията все още са за ново повишение на лихвите от ЕЦБ през септември

Депозитната ставка ще бъде повишена до 4% през септември от 3,75% сега, показва допитване на Bloomberg

08:55 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки последните сигнали, че инфлационният натиск може би отслабва, икономистите продължават да прогнозират още едно увеличение на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) следващия месец.

През септември депозитната ставка ще бъде повишена до 4% от 3,75% сега, показва допитване на Bloomberg. В същото време респондентите очакват ръководството на регулатора да започне свиване на разходите по заемите през март – месец по-рано от предишните им прогнози.

Депозитната ставка се очаква да достигне пик от 4% през септември. Графика: Bloomberg Депозитната ставка се очаква да достигне пик от 4% през септември. Графика: Bloomberg

Резултатите са налице на фона на продължаващите обсъждания на централните банки за това кога да сложат край на продължилата повече от година кампания за лихвени повишения. Управителят на централната банка Кристин Лагард заяви, че следващата среща на ръководството на ЕЦБ на 13-14 септември ще е между десето поредно лихвено увеличение и пауза.

Откакто ръководството на централната банка се срещна за последно, проучванията на ЕЦБ показаха, че основната инфлация – наблюдавана отблизо метрика – най-вероятно е стигнала своя пик. Отделно допитване на потребители също така показа, че очакванията за ускорение на цените сред 20-членната еврозона са намалели още, въпреки че остават над 2-процентовата цел на ЕЦБ.

Анализаторите в проучването на Bloomberg обаче увеличиха прогнозите си за инфлацията през 2023 г., както и за основната инфлация тази и следващата година.

На основната инфлация ще й трябва повече време, за да се забави. Графика: Bloomberg На основната инфлация ще й трябва повече време, за да се забави. Графика: Bloomberg

Пазарите в момента прогнозират 70% вероятност за увеличение на лихвите от 25 базисни пункта следващия месец.

В допълнение към инфлацията предупрежденията за икономическо отслабване стават все по-силни. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета този месец призова за предпазливост „при калибриране на позицията за паричната политика, ако искаме да постигнем инфлационната си цел, без да навредим ненужно на икономическата активност“.

Макар еврозоната досега да избягваше рецесията и вероятно ще продължи да го прави, нейният най-голям член - Германия - претърпя зимен спад и стагнира през второто тримесечие. Икономистите очакват ново тримесечие на нулев растеж през трите месеца до септември и все още виждат свиване на германското производство с 0,3% тази година, като перспективата за 2024 г. също се понижава до 0,8% от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още