IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Действията трябва да говорят повече от думите

Гуверньорът на Европейската централна банка не даде конкретни насоки какво предстои на срещата на 14 септември

19:30 | 04.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кристин Лагард избегна да даде сигнал дали Европейската централна банка ще повиши, или ще остави на същото равнище лихвите на срещата си следващата седмица по време на реч си в Лондон, цитирана от Bloomberg.

Гуверньорът на институцията със седалище във Франкфурт запази напрежението около едно от най-несигурните решения в дългогодишната ѝ битка срещу инфлацията, като вместо това се фокусира върху предизвикателствата при комуникацията в несигурен момент.

„Действията трябва да говорят повече от думите“, каза Лагард в понеделник на семинар в Лондон, организиран от Европейския икономически и финансов център. „Повишихме основните си лихви с общо 425 базисни пункта в рамките на 12 месеца – рекорден темп за рекордно време. И ние ще постигнем навреме целта си да върнем инфлацията към средносрочната цел от 2%“.

Представителите на ЕЦБ, които ще се срещнат на 14 септември, трябва да преценят дали забавянето на икономиката, което се наблюдава в последно време, е достатъчно, за да гарантира първата пауза в безмилостния цикъл на затягане на паричната политика, започнал преди повече от година. На предишната среща през юли Лагард заяви, че институцията може както да увеличи лихвите, така и да направи пауза, тъй като все повече се фокусира върху данните, за да насочва действията си.

Новите данни за инфлацията в еврозоната, публикувани миналата седмица, показаха, че внимателно следеният показател за базисна инфлация се е забавил до 5,3% през август от 5,5% през предходния месец. Те също виждат и индикации, че спадът в активността в частния сектор се е увеличил.

Паричните пазари смятат, че има 25% вероятност ЕЦБ да повиши лихвите с четвърт пункт до 4% следващата седмица. За сравнение, те смятаха, че има 60% вероятност това да се случи преди икономическите данни да покажат, че основната инфлация в еврозоната се е забавила.

Лагард и нейните колеги все още чакат да оценят вътрешните икономически прогнози на ЕЦБ, които са ключова част от пъзела на решенията за лихвите.

Някои от по-ястребово* настроените централни банкери продължиха да настояват за ново увеличение на лихвите, докато други отбелязват, че картината е станала още по-замъглена.

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет, отговарящ за пазарите, каза миналата седмица, че макар инфлацията да е все още висока, перспективите за растеж са по-лоши от официалните прогнози през юни.

В речта си по-рано в понеделник, членът на Управителния съвет и гуверньор на централната банка на Португалия Марио Сентену призна, че има риск да се прекали с лихвените увеличения, докато икономиката се адаптира към новите финансови условия.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
хахаха, каза жената която цял живот е била говорител на нещо си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още