IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към трето поредно седмично поскъпване*

Китайските икономически данни подкрепиха цената на суровината в петък

10:06 | 15.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък и са напът да отбележат трети пореден седмичен ръст, тъй като по-силните от очакваното икономически данни от Китай и рекордното потребление на петрол в страната затвърдиха очакванията, че търсенето във втория по големина потребител на петрол в света ще продължи да се засилва, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 64 цента, или 0,68%, до 94,34 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate crude (WTI) се повишава с 68 цента, или 0,75%, до 90,84 долара за барел.

До момента и двата бенчмарка са поскъпнали с около 4% тази седмица.

Индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай са нараснали с по-бърз от очаквания темп през август, което предполага, че възстановяването на втората по големина икономика в света от пандемията от Covid-19 вече се стабилизира.

Данните от Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в петък, също показват, че преработката на петрол в рафинериите е нараснала до рекордните 64,69 млн. тона през август, което е с 19,6% повече в сравнение с миналата година и се равнява на 15,23 млн. барела дневно.

Производителността на рафинериите се е увеличила, тъй като китайските преработвателни компании поддържаха високи темпове на работа, за да отговорят на засиленото търсене по време на сезона на летните пътувания и да се възползват от увеличените маржове за износ към азиатски потребители.

„Залозите на петролния пазар се превръщат в любима дейност на трейдърите от Wall Street. Никой не се съмнява, че решението на ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия) от края на миналия месец ще задържи петролния пазар много затегнат през четвъртото тримесечие“, коментира анализаторът Едуард Моя от OANDA.

Рекордните темпове с които работят рафинериите в Китай се наблюдават в момент, в който съкращенията на добива от страна на основните производители Русия и Саудитска Арабия засилват опасенията за предлагането. Тези притеснения подкрепиха цените както на Брента, така и на WTI, до най-високите им нива от ноември насам.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви тази седмица, че очаква удължените съкращения на добива на петрол от Саудитска Арабия и Русия да доведат дефицит на пазара през четвъртото тримесечие.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
силно препоръчвам на друзята антиваксъре-газовици да следят продажбите на електрички в ЕС и УСА ... значи отбележете си на тефтерите прогнозните числа за продажби от началото на годината , когато петролът беше около $70 за барел , и да ги сравните януари 2024 , когато излезне първата обобщена информация за продажбите през 2023 ... залагам , че прогнозите ще бъдат надскочени , и единствената причина ще бъде цени над $100 за барел ... пък вие си таркаляйте старите нафффтови печки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още