IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански министър: Увеличението на лихвите от ЕЦБ няма да помогне на икономиката

Германия вече до голяма степен е в рецесия, а с нея и други страни, свързани с германската система, като Нидерландия, изтъква Адолфо Урсо

19:30 | 14.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Министърът на индустрията и производството в Италия Адолфо Урсо. Снимка: Bloomberg L.P.
Министърът на индустрията и производството в Италия Адолфо Урсо. Снимка: Bloomberg L.P.

Последното увеличение на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да подкрепи икономиката на еврозоната, заяви един от членовете на кабинета на италианския премиер Джорджа Мелони пред Ansa newswire.

„Това ново решение – взето според мен с мнозинство, което означава, че има такива, които са се противопоставили – според мен няма да помогне за икономическото възстановяване на Европа“, изтъква министърът на индустрията и производството в Италия Адолфо Урсо, цитиран от Bloomberg.

Това не е проблем само за Италия, но и за други икономики от еврозоната, посочва той, добавяйки, че „Германия вече до голяма степен е в рецесия, а с нея и други страни, свързани с германската система, като Нидерландия“.

Коментарите на член на партията „Италиански братя“ на Мелони са в съответствие с призива му преди решението на ЕЦБ за лихвените проценти от четвъртък, че регулаторът трябва да прекрати с агресивното повишаване на лихвените проценти. 

По-високите лихвени проценти притискат бизнеса и домакинствата, като същевременно увеличават разходите по държавните заеми. Импулсът на растежа в Италия се охлади, като спадът при производствената активност доведе до намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие.

Италианското правителство многократно критикува ЕЦБ заради повишаването на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Е ква е тая про,стотия бе? Естествено,че покачването на лихвите не помага на икономиката, целта му е съвсем друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
прав е човекът !! няма само увеличаването на лихвите да помогне , трябва и бюджета на Италия , най-накрая агресивно да излезе на плюс и то поне две петилетки ... !! ... това би помогнало добре !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още