IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия се свива през второто тримесечие, помрачавайки още перспективите

БВП на страната е нараснал с едва 0,4% за периода от април до юни

15:08 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Италия се е свила с 0,4% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, д голяма степен заради слабото вътрешно търсене, съобщи в петък националната статистическа агенция (ISTAT), ревизирайки в низходяща посока предварителните данни, пише Ройтерс.

Предварителните данни на ISTAT, публикувани на 31 юли, сочеха спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,3%, а според прогнозите на анализатори той трябваше да остане на същото ниво.

На годишна база БВП е нараснал по-слабо през второто тримесечие, с 0,4%, в сравнение с предварителната оценка за ръст от 0,6%.

Ревизията в низходяща посока помрачава перспективите за цялата година, докато дясното крило на правителството на Джорджа Мелони се заема с изготвянето на бюджета за 2024 г.

Италианските министри многократно критикуваха Европейската централна банка за рязкото повишаване на лихвените проценти, заявявайки, че нейната политика заплашва да тласне икономиката еврозоната в рецесия .

Разглеждането на отделните компоненти на БВП показа, че инвестициите и държавните разходи са се свили рязко през второто тримесечие в сравнение с предходните три месеца, докато потребителските разходи са останали без промяна.

Както вносът, така и износът са намалели с 0,4%, което означава, че търговските процеси не са повлияли на растежа по никакъв начин.

Резкият обрат през второто тримесечие настъпи след силния старт на годината за най-слабата икономика в еврозоната от въвеждането на единната валута.

Ръстът на БВП за първото тримесечие не беше променен от това, което отчетоха първоначалните данни, а именно растеж от 0,6% на тримесечна база и 2,0% на годишна база.

Рим официално прогнозира за цялата 2023 г. икономиката да се разшири с 1%, забавяйки се рязко от силния темп на нарастване от 3,7% през 2022 г.

Допреди няколко седмици правителството смяташе прогнозата за 2023 г. за консервативна, а министърът на икономиката Джанкарло Джорджети призна, че се надява на увеличение между 1,2% и 1,4%.

От статистическата агенция заявиха, че т.нар. „натрупан растеж“ в края на второто тримесечие възлиза на 0,7%, което означава, че ако нивото на БВП остане без промяна на тримесечна база през останалата част от годината, ръстът за цялата година ще бъде 0,7% в сравнение с 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още