IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия спира да приема мигранти от Италия

Берлин няма да изпълнява доброволния европейски механизъм за солидарност до "второ нареждане" заради силния натиск и отказа същото споразумение да се спазва от други страни в ЕС

20:35 | 13.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Лодка с мигранти достига до бреговете на о. Лампедуза. Снимка: EPA/Concetta Rizzo
Лодка с мигранти достига до бреговете на о. Лампедуза. Снимка: EPA/Concetta Rizzo

Германия обяви днес, че спира доброволното приемане на кандидати за убежище от Италия, предвидено в европейските споразумения, поради "силен миграционен натиск" и отказа на Рим да приложи тези договорки, предаде Франс прес.

Германското правителство е информирало Рим за решението си още в края на август, казва говорител на германското вътрешно министерство пред АФП.

Преустановяването на приема до второ нареждане се отнася до доброволния европейски механизъм за солидарност, който регулира прехвърлянето на кандидати за убежище от страната на пристигане в Европейския съюз (ЕС) в други държави от блока, за да се облекчи натиска върху страни като Италия или Гърция, които са входни точки на нелегалните мигранти към Европа.

Берлин оправдава решението си със силния миграционен натиск към страната, както и с постоянното спиране на трансферите по Дъблинския регламент от някои държави-членки, включително Италия, което засилва големите предизвикателства пред Германия по отношение на капацитета за приемане и настаняване на хора.

Дъблинският регламент, който предизвиква много спорове между държавите от ЕС, предвижда страната на пристигането на даден мигрант в ЕС да обработва молбата му за убежище.

Въпреки това, според германския вестник "Велт", италианското правителство на министър-председателката Джорджа Мелони вече не приема обратно кандидати за убежище, които други страни искат да прехвърлят в Италия, като през декември 2022 г. уведоми своите партньори, че държавата вече няма капацитет за това.

"От повече от 12 400 такива искания, отправени към Италия до края на август тази година, досега са извършени 10 трансфера“, потвърди на пресконференция Максимилиан Кал, говорител на германското вътрешно министерството.

Съгласно механизма за доброволно прехвърляне Германия досега е приела 1700 кандидати за убежище, пристигнали в Южна Европа, от общо 3500 души, които е поела ангажимент да посрещне.

Италия, управлявана от октомври 2022 г. от правителството на Джорджа Мелони, лидер на крайнодясната партия "Братя на Италия", от години е една от основните входни точки за миграция по море от Африка към Европа.

Темата остава много чувствителна в Германия на фона на възхода на крайната десница в социологическите проучвания и нарастването на нелегалната имиграция.

„Днес сме изправени пред много напрегната ситуация в много общини в Германия“, посочва говорителят на германското министерство на вътрешните работи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... неква силно расистка жилка забелезвам в неконтролираните ти проблясъци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 7 месеца
СПРЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ МИГРАНТИ ОТ АФРИКА БЕ ЕЙЙ!! Какво си предавате нигерите от държава на държава??? До безкрай ли ще приемаме вражеската армия от 20-30 годишни, неграмотни, без занаят и умения африкански мъже??? Въобще не се коментира това безумие има ли край??? Ама евала на пропагандичката че сте намерили снимка на едната от 10те хиляди лодки, която е с бели хора - да не размисляте много биомасата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още