IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само рецесията ли е спасението на западните икономики от инфлацията?

Подобен изход е вероятен, тъй като регулаторите ще трябва да поддържат разходите по кредитите високи, смята съветничка на британския финансов министър

14:47 | 29.08.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западните икономики може би няма да могат да избягат от инфлацията, без да изпаднат в рецесия, тъй като трудовите им пазари са прекалено затегнати. На това мнение е стратегът на JP Morgan Asset Management Карън Уорд.

В изказване по Bloomberg Television във вторник бившият икономист на Английската централна банка, която е съветник на британския финансов министър, заяви, че подобен изход е вероятен, тъй като регулаторите ще трябва да поддържат разходите по кредитите високи.

„Пазарите се закачиха за идеята, че може да имаме устойчив растеж на запад и все пак целият този инфлационен натиск ще изчезне сам и централните банки ще могат да преминат от затягане към облекчение“, заяви тя. „За съжаление, смятам, че ще изисква такова отслабване“, уточни тя.

В подкрепа на тези заключения бяха и някои коментари по време на симпозиума на Федералния резерв в Джаксън Хоул миналата седмица, където представители на регулаторите, включително председателят на Фед Джером Пауъл, наблегнаха на нуждата от поддържане на затегнатата парична политика.

„Посланието на всички тях по различни начини беше това, че не сме уверени, че работата е свършена, не сме уверени, че устойчиво се движим обратно към 2%“, каза Уорд. „Докато не е наистина ясно, че активността отслабва пазара на труда, че натискът върху заплатите се облекчава, не можем да бъдем убедени, че сме обратно на 2-та процента. Така че това ни оставя в едни свят на лихви, които са по-високи за по-дълго“, каза още тя.

И макар управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и Пауъл да не предоставиха много насоки за следващите си стъпки, всеки от тях сигнализира за притеснения относно цените.

„И двете страни доста се притесняват за инфлационния натиск, който все още се излъчва от пазара на труда, рекордно ниската безработица и оттам останалия висок ръст на възнагражденията – и както Лагард я нарече, „око за око“ инфлация“, коментира Уорд. „Смятам, че това е напълно вярно“, допълни тя.

„Вероятността за рецесия, смятам, все още е висока“, коментира Уорд. „Това ще ни отърве от инфлацията“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007За тебе става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Митьо, торба лой, точно ти ли скимтиш за плюскане, бе? Я се виж, не си се събличал по физическо никога, ще спука пуловерчето по шевовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
OHЯ
преди 8 месеца
За малобритания , кризата е сигурна . За ЕС , криза едва ли . А пPocийката е ясна , те са в криза откакто са създадени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
corner
преди 8 месеца
До: Tikva007те си мислят , че инфлацията им е кусура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
* Само рецесията ли е спасението на западните икономики от инфлацията?* - Ааа, има и друго, много по-ефективно спасение - да спрат да плюсскат повече, отколкото е нормално здравословно. Това е като наднорменото тегло - ако не го редуцираш с дисциплина, разум и воля, следват санкции от природата: артрит, диабет, инфаркти, инсулти, емболии. В случая с икономиките и техните обекти и субекти - започва с рецесия и деградира към банкрути, размирици, хаос, войни, глад и разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Това го говорим от поне 2 години -Инфлация в такива размери за последните 70 години се е лекувала само с криза ,няма как хората да имат пари и да харчат като обезумели и да има ценова стабилност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още