IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Рано е да се изключва риск от рецесия в САЩ

Базов сценарий на Bloomberg Economics предвижда рецесията в САЩ да започне към края на 2023 г.

09:03 | 10.07.23 г.
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американският финансов министър Джанет Йелън не изключва заплахата от рецесия в САЩ и заяви, че е „уместно и нормално“ растежът да стане по-умерен, а инфлацията да се задържи твърде висока, пише Bloomberg.

Рискът от рецесия „не е напълно изключен“, каза Йелън в интервю за CBS в неделя. Месечният ръст на работните места се забавя, както се очакваше, след като се задържа на „високо ниво“, допълни тя от Пекин след среща с китайски лидери.

„Имаме стабилна икономика и страхотен пазар на труда, инфлацията е твърде висока и това притеснява нас и американския народ, но тя ще се забави с времето“, каза Йелън. „И се надявам и вярвам, че има път за забавяне на инфлацията в контекста на стабилен трудов пазар. Данните, които виждам, показват, че сме поели по този път“, допълни тя.

Миналия месец президентът Джо Байдън заяви, че според него САЩ ще избегнат рецесия. „Тя идва от 11 месеца и познайте какво? Не мисля, че ще дойде“, каза той пред донори на Демократическата партия на 27 юни.

Базов сценарий на Bloomberg Economics предвижда рецесията в САЩ да започне към края на 2023 г., съвпадайки с умерено забавяне на потреблението, сочи анализ от 30 юни.

Инфлацията в САЩ вероятно ще продължи да се забавя, но ключов показател за скрития натиск върху цените все още се покачва с притеснителен темп, заради който Федералният резерв да клони към възобновяване на лихвените повишения този месец.

Данни на правителството в сряда се очаква да покажат, че индексът на потребителските цени е нараснал с 3,1% спрямо година по-рано, най-бавния годишен темп от март 2021 г. След изключване на волатилните разходи за енергия и храна основният индекс CPI се очаква да е нараснал с 5% спрямо година по-рано. Макар че това ще бъде най-малкото годишно покачване от края на 2021 г., то все още е над два пъти повече от целта на Фед според различни показатели за инфлацията.

Председателят на Фед в Чикаго Остан Гулсби каза в петък, че ръководителите на централната банка вървят „по златен път“ за забавяне на ръста на цените, без да предизвикат рецесия в най-голямата икономика в света. Публикувани същия ден данни показаха забавяне на все още силния трудов пазар.

Новосъздадените работни места извън земеделието са се увеличили с 209 хил. миналия месец, по-малко от очакванията на икономистите, а ръстът през предходните два месеца беше ревизиран надолу. Безработицата спадна до 3,6%, а средните почасови възнаграждения са се увеличили с 4,4% на годишна база.

Гулсби заяви, че консенсусната оценка на членовете на Федералната комисия за отворените пазари е за още едно-две повишения на лихвите тази година, което според него може да се случи на някое от следващите заседания през второто полугодие. Следващото решение за паричната политика се очаква на 26 юли.

Инфлацията в САЩ продължава да се охлажда. Графика: Bloomberg LP Инфлацията в САЩ продължава да се охлажда. Графика: Bloomberg LP

Йелън беше на четиридневно посещение в Пекин и заяви, че разговорите с китайските ѝ колеги са помогнали за приближаването на двустранните отношения към „по-сигурна основа“. Ескалиращото напрежение между САЩ и Китай води до търговска война и ограничения за ключови технологии като чипове.

Йелън заяви пред CBS, че макар администрацията на президента Байдън да обмисля допълнителен контрол върху инвестициите в Китай, той ще бъде „много тясно профилиран“ и няма да засегне значително двустранните инвестиции с Китай.

Тя допълни, че е повдигнала въпроса в Пекин за последния ход на Китай да ограничи износа на два метала с изключителна важност за производството на чипове и е отворила отново канали за комуникация, които може да бъдат използвани за обсъждане на притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още