IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън не вярва, че САЩ ги очаква рецесия

Не смятам, че ще се появи, категоричен бе държавният глава

08:23 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън смята, че САЩ ще избегнат възможна рецесия, което икономисти и банки прогнозират отдавна.

Според икономистите рецесията може да е тук още следващия месец, коментира държавният глава във вторник вечерта по време на събитие за набиране на средства за кампанията му.

„Идва от 11 месеца, е познайте какво? Не смятам, че ще се появи“, допълни той и посочи в подкрепа на думите си силния пазар на труда и усилията на администрацията за борба с инфлацията.

Последните данни за жилищното настаняване и потребителските нагласи се оказаха по-добри от очакваното, рисувайки една картина на устойчива икономика. Според статистиката покупките на нови жилища са се увеличили с най-бърз годишен темп от над година, поръчките на трайни стоки са над очакванията, а потребителското доверие е на най-високото си равнище от началото на 2022 г.

И макар данните да не отхвърлят възможността от рецесия през идната година, те дават повод да се вярва, че влошаването може да не се окаже надвиснало или неизбежно.

Изказването на президента е налице само ден преди очакваната му в сряда ключова реч за икономическите му политики. Това е част от усилията на Белия дом за подобряване имиджа на свършеното от държавния глава преди кампанията за изборите през 2024 г. да влезе в разгара си.

По-рано тази седмица Байдън обяви планове да разпредели над 40 млрд. долара финансиране между 50-те щата и територии на САЩ, за да осигури универсален високоскоростен широколентов достъп до интернет до 2030 г.

Според социологическите проучвания като цяло избирателите смятат работата на президента на икономическия фронт като недобра въпреки ниската безработица и приемането на закони за отпускане на средства заради пандемията, за инфраструктура и екологични политики.

И ако все пак се очаква рецесия през идните 12 месеца, то Байдън може да се надява тя да започне по-рано, отколкото късно. Президентите с два мандата обикновено се справят с рецесиите по-рано, докато тези с един мандат е трябвало да се изправят пред лошите икономически новини, докато избирателите вървят към урните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още