IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Вероятността САЩ да изпаднат в рецесия намалява

Финансовият министър на САЩ признава, че потребителските разходи ще трябва да се забавят, за да се преодолее инфлацията

22:00 | 23.06.23 г. 3
Джанет Йелън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Джанет Йелън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Вероятността САЩ да изпаднат в рецесия намалява заради силния пазар на труда и тенденцията за забавяне на инфлацията, според финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Забавянето на потребителските разходи може да бъде цената, която трябва да се плати за приключване на кампанията за ограничаване на инфлацията, коментира тя в интервю за Bloomberg News.

Коментарът ѝ е в рязък контраст с по-широките опасения за рецесия отвъд Атлантика.

В САЩ бизнес активността се разшири в началото на юни с най-бавните темпове от три месеца заради по-дълбокия спад на фабричната активност.

Досега икономиката на САЩ се оказа устойчива. Данните за заетостта през май показват, че ръстът на работните места надхвърля всички прогнози на икономистите. Строителството на жилища и продажбите на дребно за миналия месец също показаха изненадваща устойчивост на фона на агресивното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв.

Йелън признава, че що се отнася до потреблението, ще трябва „да видим известно забавяне на разходите, за да овладеем инфлацията“. Та допълва, че основната инфлация – показателят, който ползва Фед при формиране на политиките си, е „доста висока“.

Данните за динамиката на потребителските цени в САЩ показват, че основната инфлация през май се ускорява с 5,3% на годишна база. Увеличението обаче се определя най-вече от разходите за жилищата.

Що се отнася до дебата сред някои икономисти за това дали Фед трябва да повиши целта си за инфлация от 2%, приета по време на слаб растеж и инвестиции, на 3%, Йелън посочи, че такава дискусия не е подходяща в момент, когато централната банка се опитва да овладее ценовия скок.

Председателят на Фед Джером Пауъл отхвърли идеята за промяна на целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
wart
преди 10 месеца
Естествено е,че няма да има рецесия когато Империя на зелената хартия ще напечати толкова долари колкото счита за нужно като стойностtа на 100 долара е само 0.10 цента. Цялото човечество робува на тези престъпници като хартия която няма никакво покритие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
At the request of the Israeli government, President Nixon ordered the United States Air Force to ship military equipment, weapons, tanks and jets to aid Israel in this conflict. Nixon had multiple goals by helping the Israelis in the Yom Kippur War. https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCSSTUS1&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
""У нас близкая военная граница с Россией. Наши пилоты летают рядом с российскими пилотами в небе Сирии. И я считаю важным, чтобы мы сохраняли нашу свободу действий против попыток Ирана закрепить военные позиции на нашей северной границе"" пояснил премьер.https://ria.ru/20230623/ukraina-1879911309.html?in=t
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още