IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Предстои ни дълъг път до заветните 2% 

Ще повишим лихвата тази година, може би дори два пъти, казва ръководителят на Фед 

08:04 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори след десет повишения на лихвените проценти в САЩ все още има възможност за увеличение, твърди председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Пред комисия в Сената на САЩ в четвъртък (местно време) той се позова на изразеното във Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC), който отговаря за лихвената политика, мнение. Голямо мнозинство смята за целесъобразно лихвените проценти да бъдат повишени допълнително през тази година: „Може би дори два пъти", добави той, цитиран от Ройтерс.

Все още има „дълъг път", преди да бъде постигната целта за инфлация от 2%, заяви ръководителят на Фед по време на изслушването в Конгреса. Ден по-рано той използва същата формулировка по време на изслушване във втората камара на парламента, Камарата на представителите.

Пред банковата комисия на Сената Пауъл посочи, че „инфлацията донякъде се упокои от средата на миналата година". Въпреки това по думите му инфлационният натиск остава висок. 

Като цяло инвеститорите очакват ново повишение на лихвените проценти през юли. Директорът на Фед Мишел Боуман даде да се разбере, че иска да види няколко стъпки нагоре: „Мисля, че ще са необходими допълнителни повишения на лихвите, за да се сведе инфлацията до нашата цел с течение на времето". Със сигурност, каза тя, Фед е постигнал напредък в овладяването на инфлацията. Но въпреки значителното затягане на паричната политика все още е налице "неприемливо високо равнище на инфлацията", добави тя.

Наскоро централната банка направи пауза след десет поредни повишения и запази диапазона на основния лихвен процент от 5,0 до 5,25%. Тя иска да спечели време, за да разгледа допълнителни икономически данни. Въпреки че инфлацията в САЩ спадна до 4,0% през май от 4,9% през април, тя остана доста над целевата от Фед граница на стабилност.

Неотдавна ръководителят на района на Фед в Атланта Рафаел Бостик заяви, че централната банка вече трябва да остане на едно място. „Моята базова линия е, че трябва да останем на това ниво до края на годината", заяви ръководителят на Фед в Атланта Бостик в интервю за Yahoo Finance.

Изслушването на Пауъл от сенатската комисия бе вторият ден от редовното му шестмесечно явяване пред камарите на Конгреса. 

През май потребителските цени в САЩ се повишиха с 4% спрямо същия месец на миналата година, след като през юни  2022 г. инфлацията достигна многогодишен максимум от 9,1 на сто. Тя обаче остава два пъти над целта на Фед за инфлационно ниво от 2 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още