IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентену от ЕЦБ: Кампанията за затягане на паричната политика може би завърши

Тези лихвени проценти са съвместими с понижаването на инфлацията до средносрочната цел, коментира централният банкер

19:35 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Сентено. Снимка: Bloomberg LP
Марио Сентено. Снимка: Bloomberg LP

Кампанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за затягане на паричната политика може би вече е завършена, смята членът на Управителния съвет Марио Сентену.

„Може да се очаква, че цикълът на лихвени повишения, засега и при настоящите икономически условия, е завършен“, заяви португалският централен банкер пред репортери в Лисабон, цитиран от Bloomberg. „Тези лихвени проценти са съвместими с понижаването на инфлацията до средносрочната цел“, коментира той.

Според него обаче реалните лихвени проценти ще продължат да растат, защото инфлацията отслабва, което означава, че финансовото затягане не е завършено. „Така че трябва да имаме известна предпазливост по отношение на решенията в близко бъдеще“, заяви той.

„Увеличаването на лихвите на следващите срещи е въпрос, който – както знаете, ЕЦБ реши да анализира на база среща за среща. Но посланието, което дойде през септември, е доста ясно по отношение на очакванията, които зададохме за следващите срещи“, коментира Сентену.

Що се отнася до банките, посочи той, на този етап е препоръчително те да се погрижат за заемите, които отпускат и да се възползват от момента, за да създадат финансови предпазни мрежи, за да могат да се изправят пред несигурностите и еволюцията на паричния цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още