IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителите на ЕЦБ имат нужда от добър баланс и търпение, за да постигнат целта си

Според Де Кос и Дьо Гало прекаленото повишаване на лихвите е опасно, ранното им понижаване – също

16:30 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната би трябвало да се върне към целта на Европейската централна банка, ако разходите по заемите се задържат на сегашното си равнище за известно време, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Bloomberg.

„Ако задържим лихвите на тези нива достатъчно дълго, има голям шанс да успеем да постигнем целта си от 2% навреме“, заяви Де Кос на конференция в Мадрид в понеделник. „Този ​​подход е особено важен, за да се избегне както недостатъчното затягане, което би попречило на постигането на нашата цел за инфлация, така и прекомерното такова, което би навредило излишно на икономическата активност и заетостта“.

След 10 последователни увеличения на лихвените проценти, безпрецедентната кампания на ЕЦБ за затягане на паричната политика е към своя край, или поне се доближава до него, измествайки фокуса си към трайно поддържане на разходите по заемите на високи нива, за да ограничи напълно ускорението на инфлацията.

Данните в края на тази седмица ще бъдат от ключово значение, за да видим напредъка, който централните банкери постигат в борбата срещу инфлацията. Все пак, макар и забавящ се, темпът през септември се очаква да бъде над 4%, което е над два пъти повече от целта на ЕЦБ.

Според друг от представителите на Европейската централна банка, френският гуверньор Франсоа Вилроа дьо Гало, банката не трябва да тества икономиката до краен предел, а вместо това трябва да се съсредоточи върху поддържането на лихвите високи.

След повишаването на основната лихва по депозитите до 4% този месец, с цел да се ограничи допълнително ускорение на инфлацията, трябва да бъде намерен балансът между опасността да се направи твърде много оттук нататък и това да не се направи достатъчно, заяви Дьо Гало, подобно на колегата си от Испания.

Последиците от недостатъчните действия са „контролируеми“, тъй като ЕЦБ може лесно да увеличи лихвите допълнително, ако инфлацията се задържи трайно над целта от 2%, коментира Вилроа. Ако обаче се прекали с лихвените повишения може да е необходима рязка промяна, при която икономиката да изпадне в рецесия, а инфлацията рязко да се забави, заяви той.

„Тестването на колко още затягане може да издържи паричната политика, не е разумен начин за регулирането ѝ“, смята Вилроа дьо Гало. „Това подсказва, че сега трябва да се съсредоточим да бъдем постоянни в поддържането на вече рестриктивната парична политика, а не върху постоянното повишаване на лихвените проценти – трябва да се съсредоточим върху продължителността вместо върху нивото.“

Данни, публикувани днес (25 септември), показаха само незначително подобрение в бизнес перспективите в Германия, чиято икономика се очаква да се свие през това тримесечие. Ръководителят на института Ifo, който събира данните, Клемес Фюст призна, че настроенията „остават мрачни“.

В коментари към Market News, публикувани по-рано в понеделник, Мартинс Казакс от централната банка на Латвия сподели, че септемврийското „много уместно“ повишение с четвърт пункт може да позволи на централните банкери да направят пауза през октомври.

Вилроа, чиято реч беше озаглавена „Паричната политика в еврозоната: твърде късно ли беше? И прекалено ли е вече?“, призна, че ЕЦБ е все по-уверена, че може да върне инфлацията до целта от 2% до 2025 г., което означава, че централните банкери вече могат да си поставят следващата цел за осигуряване на „меко кацане“ за икономиката.

„Ако можем да постигнем целта с меко, а не с твърдо приземяване, то това е много по-добър вариант“, заяви той.

Въпреки това посочи и че има риск от облекчаване на политиката прекалено скоро, като посъветва ЕЦБ да обърне внимание на скорошното поскъпване на петрола и неговите ефекти върху инфлационните очаквания и заплатите.

„Устойчивата стратегия не е сигурна насока, че лихвите никога повече няма да бъдат увеличени“, твърди Вилроа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още