IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите залагат на по-ранни намаления на лихвите в еврозоната и Великобритания

Ако реалната икономика съответства на слабите данни, които излизат, тогава Bank of England вероятно ще намали лихвите още през май, според икономист

11:00 | 21.11.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Великобритания да намалят най-малко три пъти лихвите през следващата година заради вълната от данни, които предполагат, че Европейският съюз (ЕС) и Островът са се насочили към период на стагнация.

Двете централни банки, заедно с Федералния резерв на САЩ, избраха да оставят лихвите непроменени на последните си политически срещи, окуражени от забавящата се инфлация. Институциите са предпазливи и изчакват да видят доколко предишните увеличения на лихвите са калкулирани от икономиката, както и как ще натежат на потребителското търсене и икономическия растеж, пише FT.

Централните банкери все пак предупреждават, че битката за укротяване на инфлацията далеч не е приключила. Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че е „напълно преждевременно“ да се обмислят намаления на лихвите.

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли повтори нейните коментари, като добави, че рисковете от нов ръст на инфлацията не са отминали.

По-слабите от очакваното данни за продажбите на дребно в Обединеното кралство, които бяха публикувани наскоро, и лошите данни за промишленото производство в еврозоната, също публикувани наскоро, засилват убедеността на пазарите, че двете централни банки ще намалят лихвите най-малко три пъти през 2024 г.

Пазарите вече почти изцяло отхвърлят перспективите за по-нататъшно затягане на паричната политика и вече ценообразуваха първите намаления на лихвените проценти в еврозоната, Обединеното кралство и САЩ през юни 2024 г. Това бележи рязка промяна от началото на октомври, когато инвеститорите не очакваха централната банка на Великобритания и ЕЦБ да започнат да намаляват лихвите преди началото на 2025 г.

Времето и дълбочината на рецесиите, които много инвеститори очакват да сполетят Европа и Обединеното кралство през 2024 г., ще определят кога ще започне намалението на лихвените проценти, според Крис Тешмахер, фонд мениджър в Legal & General Investment Management.

„Мнозина очакват меко кацане, което ще позволи поетапно освобождаване от високите лихвени проценти, [но] ние вярваме, че централните банки ще намалят лихвите по-рязко в отговор на влошаващия се икономически спад“, казва той.

Други данни, публикувани тази седмица, рисуват все по-мрачна макроикономическа картина. БВП на еврозоната се очаква да нарасне с 0,6% през 2023 г., според последните прогнози на Европейската комисия. Това е с 0,2 процентни пункта по-малко от очакваното през септември.

Безработицата във Франция се повиши до най-високо равнище от две години насам до 7,4% през третото тримесечие. Британските продажби на дребно спадат до най-ниското си ниво от февруари 2021 г., което предизвиква безпокойство сред анализаторите.

Кит Джукс, макро стратег в Société Générale, коментира, че политиката на Великобритания за публикуване на данни за продажбите на дребно, коригирани спрямо инфлацията, макар и по-информативна от номиналните публикации на други страни, „предизвиква грозно сравнение с това, което се случва другаде“.

По-приятно за Великобритания е забавянето на инфлацията по-рязко от очакваното. Според данните ръстът на потребителските цени на Острова се забавя до 4,6% през октомври от 6,7% през септември, което повишава шанса за намаляване на лихвите догодина.

Томаш Виладек, главен икономист за Европа в T Rowe Price, прогнозира, че ако реалната икономика се окаже в съответствие със слабите данни, които излизат, тогава АЦБ вероятно ще намали лихвите още през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
*данни, които предполагат, че Европейският съюз (ЕС) и Островът са се насочили към период на стагнация.* - С лихви - стагнация. Без лихви - инфлация. Гореспоменатите икономики са като наркоман в последна фаза на зависимост - дрогата ще го убие, но спирането й ще го убие по-бързо и болезнено. Когато гласове на разума предупреждаваха за последиците от QE и шиззоффренията с ковидните трилиони, либералните медии ги наричаха *агенти на Путин*. Така икономическато шшизоффрения стана системна и всеобща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още