IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите ще зависят и от производителността

Ако не влезем в тренд на подобрена продуктивност, тогава те може да не останат по-високи за по-дълго

18:50 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-високата за по-дълго доходност се превърна в мантрата на пазарите на облигации тази година. Най-вече това отразява стратегията на централните банкери за справяне с високата инфлация - повишаване на краткосрочните лихвени проценти достатъчно и задържането им там достатъчно дълго, за да охладят икономическата активност и да върнат инфлацията до целевото ниво.

Фактори, различни от паричната политика, също често се цитират, за да се обясни защо инфлацията и лихвените проценти могат да останат по-високи през този икономически цикъл. Такива са по-високите държавни бюджетни дефицити по света и фрагментацията в глобалните вериги за доставки, тъй като нарастващото геополитическо напрежение променя търговските отношения, създавайки по-висок базов темп на инфлацията.

Тези фактори са само тъмната страна на историята: скокът в доходността по дългосрочните облигации, който започна през лятото, се дължеше преди всичко на факта, че икономиката на САЩ се оказа по-устойчива от очакваното, докато инфлацията се охлади значително по-бързо от предвижданото. Това беше в пряко противоречие с макро наратива, че ще е необходима рецесия, за да се намали инфлацията.

Този резултат произтича от намирането отново на светия граал на икономиката - повишаването на производителността, пише за Financial Times Джулия Коронадо, основател и президент на MacroPolicy Perspectives. Тя улеснява икономическия растеж без да ускорява инфлацията, тъй като ресурсите се комбинират по все по-ефективни начини. Продуктивността може да се свърже и с по-високи равновесни лихвени проценти, тъй като икономиката не разчита на ниските лихви, за да расте.

Икономистите обикновено прогнозират тренд на растеж в САЩ от около 2 процента годишно, допускайки, че производителността ще расте с около 1,5 процента, а ръстът на населението ще бъде около 0,5 процента. През годината до 30 септември производителността на неселскостопанския бизнес сектор нарасна с 2,2% (след ужасно представяне предходната година) - двойно повече от 10-годишната тенденция преди пандемията от едва 1,1% на година.

Част от ръста в производителността може да се проследи до възстановяването на операциите по глобалната верига за доставки. Свързаните с пандемията смущения бяха основен прът в колелото на бизнес операциите през 2021 г. и 2022 г. и източник на инфлация в цените на потребителските и индустриалните стоки. Тази година се наблюдава бързо нормализиране на операциите по веригата за доставки и съпътстващо охлаждане на инфлацията при стоките. Този източник на подобряване на производителността може да бъде краткотраен, тъй като възстановяването на веригите за доставки няма да продължи да намалява разходите за единица продукция.

Истинският въпрос е дали производителността може да продължи да расте с добри темпове. Има две причини да смятаме, че тя може да се подобри спрямо слабото си представяне след финансовата криза от 2008-2009 г.

Първата е свързана с нагорещяването на пазара на труда. Рекорден брой хора напуснаха работата си през последните няколко години. Това беше предизвикателство за компаниите, но нивата на напускане се върнаха към нивата отпреди пандемията, което може да осигури краткосрочен тласък на производителността, тъй като разходите за наемане и обучение на нови работници намаляват.

Текучеството при работниците през последните години може да донесе и по-дългосрочни дивиденти, тъй като то може да означава, че те отиват на по-подходящи работни места. В скорошно проучване на Conference Board 62,3% от работниците в САЩ казаха, че са били доволни от работата си през 2022 г. - увеличение спрямо 60,2% през 2021 г. и най-високото ниво, регистрирано от началото на проучването през 1987 г.

Друг страничен продукт на горещия пазар на труда – както и на уникалните оперативни предизвикателства на пандемията – е, че станахме свидетели на първата рецесия без продължителен спад на бизнес инвестициите, който е отличителен белег на повечето спадове.

Бизнесът продължи да инвестира в оборудване и интелектуална собственост с исторически високи темпове, за да отговори на нуждите на дистанционната работа, както и да компенсира част от нуждата от работници на фона на много затегнат пазар на труда.

Технологичните инструменти, с които компаниите разполагат, за да обновят бизнес процесите и да постигнат ефективност, вероятно никога не са били толкова изобилни. Ако те реализират нещо близко до историческата средна възвръщаемост на инвестициите, направени през последните няколко години, може да ни предстои по-добър тренд при производителността през този икономически цикъл.

Доказателството ще зависи от това дали инфлацията може да продължи да се охлажда без изразена икономическа слабост. Ако не влезем в тренд на подобрена производителност, тогава лихвите може да не останат по-високи за по-дълго. Централните банкери ще бъдат принудени да охладят инфлацията по трудния начин - чрез рецесия, която вероятно ще доведе до по-ниски дългосрочни лихвени проценти.

Настоящата ситуация на по-високи дългосрочни лихви и по-високи цени на жилищата и акциите реално се основава на по-добра тенденция при производителността и има поне няколко причини за известен оптимизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още