IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Европа я чака „меко кацане“, но високите лихви трябва да останат

Лихвите обаче трябва да останат рестриктивни още известно време, заявиха от кредитора

12:33 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малко вероятно е европейската икономика да се свие, дори докато продължилият повече от година период на високи лихви забавя инфлацията, твърдят от Международния валутен фонд, цитирани от Bloomberg.

„Прогнозите за Европа са за „меко кацане“, с постепенно забавяне на инфлацията“, заяви базираният във Вашингтон кредитор в доклад от сряда, прогнозирайки, че растежът на брутния вътрешен продукт в по-широкия регион ще се забави до 1,3% през 2023 г., а през 2024 г. се очаква леко забързване до 1,5%.

Европейските икономики ги очаква слаб растеж в близкото бъдеще. Графика: Bloomberg Европейските икономики ги очаква слаб растеж в близкото бъдеще. Графика: Bloomberg

От МВФ обаче предупредиха, че връщането на потребителските цени към нормални им нива, след като се повишиха с началото на руската инвазия в Украйна и предизвикаха най-резките повишения на лихвите в историята на еврото, може да отнеме няколко години.

„Ето защо поддържането на рестриктивна позиция на паричната политика е от първостепенно значение, за да сме сигурни, че инфлацията ще се върне към целта в рамките на разумен период от време“, заявиха от фонда. „Несигурността за това колко упорита е инфлацията е голяма, а цената, която Европейската централна банка ще трябва да плати, ако разхлаби политиката си твърде рано, е висока.“

Централните банки в Европа повишиха разходите по заемите с безпрецедентен темп, за да овладеят инфлацията и това вече натежава на отделните икономики. Брутният вътрешен продукт в еврозоната се сви с 0,1% през третото тримесечие и анализаторите очакват сходен резултат от Великобритания, която ще публикува данните си на 10 ноември.

Въпреки че ръстът на заплатите подкрепя икономическото възстановяване на Европа, той рискува да създаде допълнителен инфлационен натиск - особено ако не е съчетан с подобряване на производителността, смятат от МВФ. Междувременно структурни фактори като застаряващото общество и желанията за по-кратка работна седмица сочат, че работодателите са изправени пред по-силна конкуренция при привличането на работници.

Такива рискове са особено изразени в развиващите се икономики в Европа, където заплащането се е увеличило с по-бързи темпове, отколкото в по-развитите части на региона, показва докладът

„Границата между подпомагането на икономическото възстановяване и решаването на проблема с упорито високата инфлация е тънка“, коментират от МВФ. „Централните банки трябва да следят за рискове от ускорение на инфлацията и да наблюдават внимателно решенията за заплатите и тяхното съответствие с тенденциите в производителността. Едно голямо разминаване между тях би било тревожно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още