IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amundi: Глобалният икономически растеж постепенно ще забави ход през 2024 г.

Компанията очаква централните банки на развитите пазари да задържат рестриктивната си политика през първото полугодие, докато инфлацията не влезе в очаквания обхват

19:00 | 24.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският мениджър на активи Amundi очаква фрагментирана перспектива през 2024 г., при която глобалният растеж постепенно забавя ход, докато инфлацията трябва да се смекчи, но да остане над целите на централните банки до края на годината.

Ако приемем, че кризата в Близкия изток остане овладяна, тази перспектива за по-слаба глобална икономика ще се дължи главно на забавянето в развитите пазари. Компанията прогнозира растеж на глобалния БВП за 2024 г. от 2,5% и очаква растежът в развитите страни да бъде средно 0,7% спрямо 3,6% в нововъзникващите пазари.

За 2025 г. Amundi прогнозира растеж на реалния БВП в глобален мащаб, за развитите пазари и нововъзникващите съответно от 2,7%, 1,5% и 3,6%.

„Инвестирането през 2024 г. ще бъде свързано изцяло с качествени държавни и корпоративни облигации, търсене на растеж чрез азиатски акции, които трябва да се възползват от добрите перспективи за икономически растеж в региона, и търсене на възможности, възникващи от компании, позиционирани върху обещаващи дългосрочни идеи като енергиен преход или релокация свързана с подобряване по веригата за доставки. Инвеститорите обаче ще трябва да изчакат до втората половина на годината, за да прехвърлят повече активи в европейски акции“, споделя Винсент Мортие, Главен инвестиционен директор на Amundi.

Според Моника Дефенд, ръководител на инвестиционния институт Amundi, обръщането на посоката в растежа, инфлацията и паричната политика ще генерират възможности за инвеститорите да добавят рискови активи през годината.

Централен сценарий

Разликата в растежа между развитите и нововъзникващите пазари ще достигне най-високата си точка за последните пет години. САЩ ще бъдат изправени пред лека рецесия през първата половина на 2024 г., докато растежът в еврозоната ще остане леко положителен, а в Япония донякъде трябва да остане умерен.  Нововъзникващите пазари остават по-устойчиви, но показват по-голяма фрагментация, като Азия се откроява като явен бенефициент на инвестиционните потоци.

За САЩ Amundi очаква страната да бъде изправена пред лека рецесия през първата половина на 2024 г., тъй като строгите финансови условия ще започнат да влияят на потребителите и бизнеса. През второто полугодие растежът трябва да се стабилизира под потенциала, а инфлацията да се доближи до целта.  Прогнозата на Amundi е темп на растеж от 0,6% през 2024 г. и 1,6% през 2025 г.

За Европа компанията очаква растежът в еврозоната да остане нисък, със смесена динамика в различните страни, тъй като фискалната политика става по-рестриктивна в допълнение към вече строгата парична политика. Според прогнозата както еврозоната, така и Обединеното кралство ще отбележат ръст от 0,5% през 2024 г. и съответно 1,2% и 1,3% през 2025 г.

Междувременно нововъзникващите пазари се насочват към цикличен спад на фона на слабо търсене в глобален план. В Китай допълнителните фискални стимули няма да обърнат тенденцията на по-нисък растеж (3,9% през 2024 г. и 3,4% през 2025 г.). Индия се очертава като нова сила, предлагаща блестящи икономически перспективи на фона на силно вътрешно търсене и инвестиции (6,0% растеж през 2024 г. и 5,2% през 2025 г.).  И накрая, страните в центъра на новите локации по веригите за доставки в Азия или богатите на природни ресурси в Латинска Америка трябва да се справят по-добре.

Централните банки: оценка на момента за понижаване на лихвите

При по-слабо търсене инфлацията трябва да се доближи до целите на централните банки до края на 2024 г. Рисковете от по-висока инфлация остават в контекста на хаотичен енергиен преход и глобално пренастройване, което може да предизвика скок в цените на енергията и храните. Тези рискове биха могли да спрат или обърнат процеса.

Amundi очаква централните банки на развитите пазари да задържат рестриктивната си политика през първото полугодие, докато инфлацията не влезе в очаквания обхват. Инфлацията в САЩ ще повлияе на реакцията на Федералния резерв, като по този начин ще определи дълбочината на рецесията. Amundi прогнозира, че Федералният резерв и ЕЦБ ще намалят лихвените проценти съответно с общо 150 и 125 базисни пункта през 2024 г. В нововъзникващите пазари дезинфлацията продължава и централните банки имат известна възможност за намаляване на лихвените проценти, но малко място за грешки при повторно фиксиране на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още