IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните пазари в Европа залагат на разхлабване, централните банкери потискат оптимизма им

Представителите на ЕЦБ са единодушни, че понижение на лихвите в момента ще бъде прибързано

20:35 | 17.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка няма да намалява лихвите си през второто тримесечие на следващата година, заяви членът на Управителния съвет на регулатора Робърт Холцман, добавяйки, че пазарните очаквания за понижение са прибързани. На това мнение бяха и председателят на Бундесбанк – Йоахим Нагел и гуверньорът на Френската централна банка – Франсоа Вилроа дьо Гало.

ЕЦБ вероятно още е далеч от това да сложи край на кампанията за затягане на паричната политика, тъй като прогнозите за инфлацията носят несигурност, свързана с растежа на заплатите и цените на храните, заяви Холцман пред репортери във Виена, цитиран от Bloomberg.

„Би било малко рано “, каза Холцман, имайки предвид понижение на лихвите през второто тримесечие на 2024 г. „Все още водим разговори, моля ви не мислете, че сме стигнали на края на пътя.“

Холцман, който е един от ястребите* на ЕЦБ, заяви това във връзка със залозите на паричните пазари за понижение от цял пункт през следващата година на фона на признаците за забавяне на икономиката. 

Според гуверньора на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало. Решението на Европейската централна банка да направи пауза в затягането на заседанието си през октомври е било напълно оправдано от забавянето на инфлацията.

Темпът, с който цените се повишават, се е забавил значително и базисната мярка очевидно е отбелязала своя връх през пролетта, след като ЕЦБ започна да затяга паричната си политика миналата година.

"Това е доказателство за ефективността на паричната политика, което напълно оправдава паузата в затягането, която направихме при последната си среща“, заяви той в реч в Париж в петък.

Според него ЕЦБ в момента може да бъде сигурна, че ще върне инфлацията към 2% до 2025 г., но добави, че централната банка трябва да има търпение и да задържи лихвите на сегашното равнище "за известно време, в което да се усети пълното им въздействие“.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел също заяви, че понижения не се очакват в близко бъдеще.

Разходите по заемите „трябва да останат високи за достатъчно дълго време“, изтъкна Нагел в реч във Франкфурт в петък. „Въпреки че е невъзможно да предвидим колко точно ще бъде дълъг този период, е малко вероятно той да приключи скоро.“

Нагел, който многократно е казвал, че е твърде рано да се говори за намаляване на разходите по заеми, в петък подчерта, че дори не е ясно дали лихвите на ЕЦБ са достигнали достатъчно високо ниво, тъй като ръстът на потребителските цени, в момента на ниво от 2,9% , все още може да бъде повлиян от геополитически сътресения.

„За да избегнем икономическите щети, причинени от прекалено продължителната и висока инфлация, трябва да възстановим ценовата стабилност“, призна той. „Засега е твърде рано да обявим победата си над инфлацията.“

Рекордното затягане на паричната политика се отрази на икономиката, чийто растеж е затруднен тази година. Тази седмица Европейската комисия прогнозира, че регионът ще избегне рецесията, но членът на Управителния съвет Марио Сентену коментира пред Bloomberg по-рано тази седмица, че се опасява за „мекото кацане“ на икономиката на еврозоната след липсата на растеж през последните тримесечия.

Нагел беше по-положително настроен, твърдейки, че е „оптимист, че можем да избегнем твърдото приземяване на икономиката“.

Той посочи и няколко фактора за това, включително „необичайно стабилните и затегнати пазари на труда, добрите нива на задлъжнялост сред фирмите и домакинствата и силната инвестиционна активност“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 5 месеца
Многото слабителни, вкл. финансови, те държат близо до тоалетната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
ngzhlqizy
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: ***, *** и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата : тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат-----> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още