IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат потвърди рязкото забавяне на инфлацията в еврозоната през октомври

В 22 държави членки на ЕС ръстът на цените е започнал да се охлажда

13:18 | 17.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишният темп на инфлация в еврозоната се е забавил до 2,9% през октомври от 4,3% през септември, показват окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат. Предварителните данни също сочеха забавяне до 2,9%. Година по-рано инфлацията през десетия месец от годината беше 10,6%.

В Европейския съюз цените са се повишили с 3,6% на годишна база през октомври – също с по-бавен темп от отчетените 4,9% през септември. За сравнение, по същото време миналата година инфлацията в ЕС беше 11,5%,

Годишен темп на инфлация в отделните държави членки на ЕС през октомври 2023 г. Графика: Eвростат Годишен темп на инфлация в отделните държави членки на ЕС през октомври 2023 г. Графика: Eвростат

Най-ниски темпове се наблюдават в Белгия – страната регистрира дефлация от 1,7%, Нидерландия - също с дефлация от 1%, и Дания, където цените са се понижили с 0,4% на годишна база през октомври. С най-висока инфлация остават Унгария (9,6%), Чехия (9,5%) и Румъния (8,3%).

В сравнение с предходния месец годишният ръст на цените се е забавил в 22 от 27 държави членки и се е ускорил в пет от тях.

В България инфлацията също е спаднала до 5,9% през октомври от 6,4% през септември. За сравнение, през същия месец година по-рано инфлацията у нас е била 14,8 на сто.

През октомври за годишния темп на инфлация в еврозоната най-много са допринесли цените на услугите – с 1,97 процентни пункта, следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,48 процентни пункта и неенергийните индустриални стоки с 0,95 пункта. Инфлацията при енергоизточнизите отстъпва с 1,45 процентни пункта.

Базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти като храни, енергоизточници, алкохол и цигари, също се е забавила на годишна база през октомври до ниво от 4,2% от 4,5% през септември.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст (7,4%) отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия спрямо 8,8% през септември.

Услугите поскъпват с 4,6% през октомври – по-слабо, отколкото през септември.

При неенергийните индустриални стоки също се наблюдава забавяне на инфлацията до 3,5% през октомври от 4,1% през миналия месец.

При енергоизточниците се наблюдава драстично забавяне. Ръстът на цените в категорията през октомври 2022 г. е бил 41,5%, а през същия месец тази година енергоизточниците поевтиняват с 11,2%

На месечна база инфлацията и в еврозоната, и в ЕС е на ниво от 0,1% през октомври.

По-рано в петък членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че решението на Европейската централна банка да спре повишаването на лихвените проценти на заседанието си през октомври е напълно оправдано от забавянето на инфлацията.

Темпът, с който цените се повишават, се е забавил значително, а базисният показател се е отдалечил от върха си от пролетта, заяви гуверньорът на Френската централна банка.

"Това е доказателство за ефективността на паричната политика, което напълно оправдава паузата в затягането, която направихме при последната си среща“, заяви той в реч в Париж в петък.

Според него ЕЦБ в момента може да бъде сигурна, че ще върне инфлацията към 2% до 2025 г., макар че добави, че централната банка трябва да има търпение и да задържи лихвите на сегашното равнище "за време, в което да се усети пълното им въздействие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ngzhlqizy
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: ***, *** и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата : тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат-----> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Investor.bg
преди 5 месеца
Здравейте, графиката е коригирана, благодарим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
alex8712
преди 5 месеца
Графика за индустиралното производство в ЕС, а легендата отдолу гласи ''Годишен темп на инфлация''??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още