IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любовта на инвеститорите към облигациите се завръща

Пазарният консенсус преминава към очаквания за понижаване на лихвите

07:35 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди по-малко от два месеца тревогата, която минаваше през пазарите, беше истинска. Кой ще купува американски държавни облигации? Изправени ли сме пред „стачка“ на купувачите, която да дестабилизира световните пазари? Сега изглежда безопасно да се каже, че отговорите на тези въпроси са съответно: всъщност много хора и не, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин.

Безпокойството за това как инвеститорите ще поемат огромния и бързо нарастващ поток от новоемитирани щатски ДЦК имаше смисъл тогава и все още има смисъл да се вземе предвид сега. Нарастващите заемни нужди на правителството на САЩ вероятно ще задържат цените на облигациите малко по-ниски и следователно доходността е малко по-висока, отколкото би била иначе.

Но въпреки че това ще бъде гореща тема за години напред, „облигациите не са картофи“, както шефът на HSBC за облигационните стратегии Стивън Мейджър винаги подчертава. Уравнението не е толкова просто като „повече облигации означават по-ниски цени“.

И далеч от стачка на купувачите, облигациите се радват на изумителен подем. Ноември беше най-добрият месец за този клас активи в САЩ от почти 40 години – ръст в цената, който доведе до спад на доходността по референтните 10-годишни ДЦК от 5% в средата на октомври до около 4,3% сега. На свой ред, това подхрани най-големия месечен скок на световните акции от ноември 2020 г.

Пазарът премина директно от увереността, че лихвените проценти ще бъдат по-високи за по-дълго време, към твърдото подозрение, че всъщност централните банки ще приемат спадащите нива на инфлация като сигнал да започнат да намаляват лихвените проценти вероятно още през следващата пролет. Това звучи някак пресилено, но е глупаво засега инвестициите да го игнорират.

„Няма да видим отново 5% доходност по 10-годишните щатски ДЦК“, казва Карън Уорд, главен пазарен стратег за Европа на JPMorgan Asset Management. „Ако сте пропуснали 5-те процента доходност, не пропускайте 4,5%. Облигациите са много високо в коледния ми списък с желания“.

Марк Кабана, ръководител за лихвените стратегии в Bank of America, заяви на брифинг наскоро, че потенциално рекордните нива на издаване на американски държавни облигации през следващата година са „предизвикателство“, но е „предпазлив оптимист“. Той разделя ключовите купувачи на облигации на няколко категории и заключава, че всяка от тях вероятно ще се влюби отново в класа активи през 2024 г.

На първо място са мениджърите на активи, които обикновено купуват облигации, за да балансират рисковете на по-високодоходните активи. Това се оказа грешна стратегия през 2022 г., когато акциите и облигациите спаднаха заедно, както и в началото на тази, когато мениджърите на активи масово прегърнаха идеята, че 4% доходност е пикът при облигациите. Сега, най-накрая, този "разочароващ" период е към края си и те вероятно ще се окажат по-склонни да влязат пак на пазара, посочва Кабана.

Институционални инвеститори извън САЩ, особено в Обединеното кралство и Европа, вероятно също ще бъдат по-ентусиазирани, след като разходите за валутно хеджиране се обърнаха значително в тяхна полза. Банките също са запалени купувачи, тъй като се стремят да изградят буфери срещу шокове.

Междувременно в Европа друга широко пренебрегвана потенциална подкрепа за облигациите идва от решението на Германския конституционен съд, което замразява някои допълнителни фискални разходи. Досега решението не е успяло да доведе до нищо близко до нивата на пазарна тревога, свързана със спирачките върху разходите в САЩ. Залогът обаче е, че политиците в Берлин някак ще се справят с това по разумен и прагматичен начин.

Все пак решението бе взето в момент, когато германската икономика буксува. А Робърт Дишнер, старши портфолио мениджър в Neuberger Berman, казва, че това предполага, че „Европа ще се забави по-съществено“. Отчасти в резултат на това Европейската централна банка (ЕЦБ) „може да е първата голяма централна банка, която ще намали лихвите“. Нищо чудно, че доходността по референтните германските държавни облигации се върна към летните дъна.

Краткосрочният проблем е, че това влюбване в облигациите изглежда доста пресилено. Кабана отбелязва, че някои от неговите цели за доходността в края на 2024 г., да не говорим за тази година, вече са постижими. Така че докато Bank of America очаква около 0,75 процентни пункта съкращаване на лихвите от Федералния резерв (Фед) през следващата година, започвайки от юни, пазарът калкулира намаление с 1,2 процентни пункта, започвайки от май. Очакването на Кабана за петгодишната доходност в края на 2024 г. е 4,15%. Пазарът вече е на ниво от 4,2 на сто.

Но в по-дългосрочен план и оптимистите, които вярват, че Фед може да постигне меко икономическо приземяване, и тези с по-песимистични убеждения са щастливи да яхнат тази вълна.

„Меките кацания са като еднорозите. Те не съществуват“, коментира Майк Ридел, мениджър на инструменти с фиксиран доход в Allianz Global Investors, който очевидно е в във втория лагер, виждайки "изключително висок риск от рецесия". „Ние обожаваме държавните облигации“, изтъква той.

Трудно е да се отгатне колко дълго Фед ще остави това да продължава. Централната банка побърза да сигнализира на инвеститорите, когато смяташе, че доходността се е покачила твърде високо по-рано тази година и може лесно да изпрати обратното съобщение, ако улеснените финансови условия на пазарите помогнат за повторното повишаване на инфлацията. Но засега инвеститорите изглеждат щастливи да тестват тази граница. В крайна сметка купувачите не са изчезнали, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още