IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните облигации се готвят да запишат най-силния си месец от 2008 г.

Индекс на Bloomberg за суверенния и корпоративен дълг отчита ръст от 4,9% през ноември - най-много от 6,2% през декември 2008 г.

13:55 | 29.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалните облигации се представят най-добре от финансовата криза през 2008 г.

Индекс на Bloomberg за суверенния и корпоративния дълг отчита ръст от 4,9% през ноември, готвейки се да запише най-голямото си месечно повишение, откакто прибави 6,2% по време на рецесията през декември 2008 г.

Ноемврийското рали бе водено от увеличаващите се спекулации, че Федералният резерв на САЩ и другите водещи централни банки може би са приключили цикъла на лихвени повишения и ще започнат намаляване на ставките от догодина. Членът на Борда на управителите на Фед Кристофър Уолър смята, че настоящите равнища на паричната политика изглеждат добре позиционирани за забавяне на икономиката и инфлацията.

Глобалните облигации са напът да отчетат най-добрия си месец от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg LP Глобалните облигации са напът да отчетат най-добрия си месец от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Според Джеймс Уилсън, старши портфолио мениджър на Jamieson Coote Bonds Pty, Уолър традиционно е по-ястребово (предпочита по-затегнатата парична политика, бел. ред.) настроен и подобно изказване от него е значимо. Звучи като Фед да е приключил със своя цикъл на повишаване, коментира той.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа намаля с шест базисни пункта в сряда до 4,26%, докато 2-годишната доходност изтри седем базисни пункта до 4,67%. Доходността по 10-годишните австралийски облигации спадна с 14 базисни пункта, след като по-слаби от очакваното данни за местната инфлация накараха трейдърите да започнат да залагат кога ще свършат повишенията на лихвите.

Волатилна година

Настоящото рали е последният обрат през тази волатилна за облигациите година. Индексът Bloomberg Global Aggregate Total Return отчете спад от 3,8% за годината, като достигна дъното си в средата на октомври. Измерителят сега обаче е с 1,4% нагоре за годината.

Предходният месец с по-силно рали от ноемврийското бе декември 2008 г., когато Фед намали лихвите до почти нула и обеща да стимулира кредитирането към финансовия сектор след краха на Lehman Brothers Holdings Inc. Тогава индексът на Bloomberg е отчел ръст от 6,2%.

Настоящата смекчена позиция от страна на централните банки е благодат за корпоративните облигации. Спредовете по дълга на международни компании инвестиционен клас се движат около най-ниските си нива от април 2022 г., според индекс на Bloomberg. Те се свиват през последния месец, докато инвеститорите бързаха да се сдобият с ценните книжа на фона на растящия оптимизъм за меко приземяване на американската икономика.

Средната доходност по корпоративните облигации намаля до около 5,3% тази седмица, след като нарасна до почти 6% през октомври – най-високото ниво от 2009 г., показват данни, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още