IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите правят същия залог за идната година, както преди 12 месеца

Консенсусната прогноза е за лека рецесия в САЩ и възстановяване на облигациите

07:42 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сезонът на прогнозите за идната година отново дойде и усещането за дежавю е силно. Миналата година по това време инвеститорите и анализаторите разказваха на света за своите ключови убеждения за 2023 г. Главното от тях беше, че САЩ вървят към рецесия и историческият спад на цените на държавните облигации е приключил. Сега ще бъдете шокирани да чуете, пише пазарната редакторка на Financial Times Кейти Мартин, че основното им послание за 2024 г. е същото (разбира се, „сбъркахме последния път, но ни изслушайте“).

Основната промяна в рефрена е, че като цяло изплъзващата се рецесия се очаква да бъде лека - забавяне, а не така нареченото „твърдо кацане", което се очакваше масово в началото на тази година. Но повечето са съгласни, че следващата година ще бъде точката, в която по-високите лихвени проценти най-накрая удрят икономиката, повишавайки привлекателността на сигурни активи като държавния дълг. Този път пазарните участници наистина го мислят.

Правилността на тази прогноза е от решаващо значение не само за пазара на облигации, но и за всички останали цени на активи, които използват цените на облигациите като котва. Анализаторите и инвеститорите бързо признават, че тази ключова задача ги е отклонила от курса тази година.

„Миналата година виждахме сценарий, в който облигациите се завръщат“, си спомня Винсент Мортие, главен инвестиционен директор на Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа. „Бяхме малко подранили“, посочи той.

Точно когато инвеститорите очакваха спад в доходността на облигациите, пазарът им нанесе удар. Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ скочи от най-ниската точка за годината от около 3,3% през април до 5% в края на октомври - най-високото ниво след финансовата криза.

Като цяло консенсусната инфлационна прогноза се оказа вярна. Темпът на нарастване на цените в повечето големи икономики намаля рязко. Но особеностите на ипотечния пазар в САЩ (доминацията на фиксираните лихви – бел. прев.) ще защитават собствениците на жилища от по-високите разходи по заемите в продължение на години. Корпоративна Америка също все още не усеща шока. Фискалната щедрост на администрацията на Байдън поддържа икономиката в движение. Консенсусът подцени колко време ще отнеме да се усети ефектът от затягането на паричната политика.

При 5-процентна доходност, казва Мортие, тези дългосрочни американски ДЦК са просто твърде добри, за да бъдат пропуснати; Amundi беше сред многото ловци на изгодни сделки, които купуваха на това ниво. Мислейки в по-дългосрочен план, посочва той, „сега сме по-убедени от всякога, че висококачествените облигации се завръщат като част от портфолиото“. Той смята, че доходността на 10-годишните щатски облигации ще падне до 3,7% до края на 2024 г., макар и по потенциално волатилен път.

По подобен начин UBS Wealth Management насърчава клиентите да обмислят „заключване“ на относително високите доходности, предлагани сега, в очакване на икономическо забавяне през следващата година - плюс шанса за намаления на лихвените проценти към края на 2024 г., които преди това смяташе, че са възможни година по-рано. Лесли Фалконио от UBS казва, че по-бавният растеж (свързван с по-ниски лихви – бел. прев.) ще компенсира (като ценови фактор за облигациите) по-голямото от обичайното предлагане на нов дълг.

Няколко ключови проблема обаче потискат настроението. Единият е смирението – малцина ще забравят колко лесно беше да се вземе грешно решение за тази година, което означава, че сега „хората са се отказали от категорични залози“, коментира Волф фон Ротберг, стратег за акциите в непубличната банка J Safra Sarasin.

Освен това инвеститорите са обезоръжени от волатилността. Дори онези, които са свикнали с бурните движения на лихвените пазари през последните няколко години, са изненадани от мащаба на последните колебания - двупосочно пътуване от 4 процента доходност през септември до този връх от около 5 процента и след това почти обратно в рамките на шест седмици.

„Движенията при облигациите са толкова мощни, волатилността е толкова силна… Просто почти не може да се инвестира“, казва Грег Питърс, съ-главен инвестиционен директор в PGIM Fixed Income. „Трудно е да се привлекат истински инвеститори на пазара, когато волатилността е толкова висока, така че остават изключително чувствителните маргинални купувачи като хедж фондове и други подобни, което създава още повече волатилност“, допълва той.

Освен това, казва той, бързият обрат в доходността е достатъчен, за да отблъсне много потенциални дългосрочни купувачи, защото този обрат сочи, че не за първи път пазарът е изпреварил себе си. Вместо просто да калкулира пауза в повишаването на лихвите в САЩ, той вече отразяваше шанса за агресивни намаления на лихвите.

„Пазарът вече е изцедил много стойност от 2024 г.“, изтъква Питърс, предупреждавайки да не се очакват бързи намаления на лихвите. „Инвеститорите използват стар наръчник, според който при всяко забавяне на икономиката централните банки ще се притекат на помощ“ чрез намаления на лихвените проценти, посочва още.

Тежестта на очакванията е изключително голяма. Редовното проучване на Bank of America показва, че инвеститорите правят третия най-голям положителен залог върху облигациите за последните две десетилетия. В допълнение, рекордните 61 процента от фонд мениджърите заявяват, че очакват по-ниска доходност през 2024 г. Ако такъв консенсус не ви накара да се спрете, няма какво друго. До края на годината все още има много време, за да се отнеме малко от самодоволство на пазара и е опасно да се приема, че „бичият пазар на грешните прогнози“ е приключил, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още