IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непостоянството на златото го превърна в биткойн за по-възрастните

За разлика от феновете на криптовалутите, повечето собственици на злато са достатъчно възрастни, за да имат по-добра преценка от това да гласуват финансово доверие на един камък

08:50 | 08.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Едно мигване и сте го пропуснали – в неделя вечерта и в ранните часове на понеделник цената на златото достигна рекорд от над 2135 долара за тройунция, след което бързо се върна надолу. Стойността на златото сега е с около 6% по-ниска от този връх и по същество остава без промяна спрямо нивото, на което беше преди седмица. Това не е поведението, което очакваме от сериозен, хилядолетен клас активи – за това са магическите виртуални токени на Новото време, пише колумнистът Маркъс Ашуърт в материал за Bloomberg.

Спот цената на златото от 3 декември насам. Графика: Bloomberg LP Спот цената на златото от 3 декември насам. Графика: Bloomberg LP

Полетът на златото, като същински Икар, до нови висини вероятно е предизвикан от автоматични продажби на пазара на деривати за ограничаване на риска, които доведоха до вълна алгоритмични сделки. Липсващото звено е логическата причина защо този доверен съхранител на стойност може изведнъж да струва толкова повече, но и да не успее да запази този нов връх. Подобно колебание на ценовото движение често води обръщане на тенденциите.

Спот цената на златото тества нови върхове през последните няколко години. Графика: Bloomberg LP Спот цената на златото тества нови върхове през последните няколко години. Графика: Bloomberg LP

Биткойнът също поскъпна, минавайки прага от 40 хил. долара, достигайки най-високото си равнище от 20 месеца също в понеделник. Но ако сме честни, дигиталният актив не само успя да задържи ръстовете, но и удължи ралито, заигравайки се с прага от 44 хил. долара. Тук има връзка: криптовалутите и златото се приемат за спасителен пояс от песимистите, ако изведнъж се окаже, че фиатните пари спрат да бъдат надежден метод за разплащане. Но нека признаем - размяната на злато срещу продукти от първа необходимост е също толкова вероятно да се случи, колкото да имате достъп до виртуални пари в случай, че някаква катастрофа спре тока или достъпа до интернет.

Леката разлика тук е противопоставянето между тех маниаците от Поколението Z (родените от средата на 90-те до първото десетилетие на новия век, бел. ред.) и феновете на златото сред т. нар. бейби бумъри (родените между средата на 40-те и средата на 60-те, бел. ред.) – фиксация, която остава до живот.

Според World Gold Council (WGC) внезапният пик при златото се дължи на краткосрочни технически фактори на търговията. „Историята в дългосрочен план, тази за значителните покупки на злато от централните банки, вероятно няма нищо общо с понеделнишкото рязко движение“, коментира пазарният стратег на WGC Джон Рийд. „Досега най-важните двигатели на златото на финансовите пазари са американският долар и размерът на съкращенията, включени в ценообразуването, на американския лихвен пазар“, допълва той.

Нетното търсене на злато от централните банки. Графика: Bloomberg LP Нетното търсене на злато от централните банки. Графика: Bloomberg LP

Централните банки със сигурност са най-големите купувачи, показват данни на Metal Focus. Те са добавили 800 тона злато към резервите си тази година. Начело на покупките е Китай със 180 млн. тона, следван от Сингапур и Индия. Но тези цифри трябва да бъдат разглеждани предпазливо: между 2009 г. и 2015 г. Китай не отчита промяна в размера на притежанията си, след което разкрива, че е купил 1650 тона от метала през въпросния период. По същия начин не отчита покупки изобщо през петте от предишните шест години.

Последна актуализация: 09:19 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: sssaaaАбе, льоxман, явно си мислиш, че като ти си *** с нулеви познания по икономика и финанси, то и другите са такива?? Не бил съм се докосвал, хахаа, добре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Сkъcаният Дезертьор и тук се мъчи да бъде компетентен, нещо дето даже не е докосвал през живота си. Жълтото го има над 5000г, не кат Укронацистката гривна от 1996г, назована така като Чест и Култ към Древноруската гривна, равняваща се на 100 копийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 4 месеца
Абе къде е Императорът, да разясни малко какво искат да кажат тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Според мен златото все повече ще си заминава като запазващ стойност актив (всъщност то не е актив). Последните нвколко години имаше събития, които трябваше да го изстрелят, а какво стана...едно голямо нищо. Нито войни, нито ковиди, нищо. Дори инфлацията не успява да покрие. Ползи явно вече няма от него, както преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
dontcry89
преди 4 месеца
Статията малко е писана от човек, който няма голяма представа от златото сякаш. А двойната грешка с милиона тона злато го показва ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още