IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е поскъпнало с над 10% от началото на годината

Анализатори отбелязват, че ценният метал е готов да пробие рекордните нива

17:20 | 03.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември много експерти се питаха как златото е успяло да устои толкова добре през годината, в която лихвените проценти предимно се повишаваха безмилостно, пише Bloomberg TV Bulgaria. Оттогава насам златото се раздвижи. То е една от добре представящите се суровини, макар че всъщност не е суровина в традиционния смисъл на думата, но се поставя в тази кошница, отчитайки ръст в цената с 10,5% от началото на годината досега. 

В последните три години златото е достигнало и след това е отскочило от границата от 2075 долара за тройунция (или около нея) вече три пъти, пише Джон Степек за Bloomberg. Според него, на базата на статистиката, златото е готово да пробие. През май 2023 година златото постигна рекорд от 2081 долара за тройунция.

Какво води до поскъпване на златото? На първо място, най-очевидната причина за неотдавнашното рали на златото е, че пазарът смята, че лихвените проценти - по-специално лихвените проценти в САЩ, са достигнали своя връх. Въпреки че повишаването на лихвените проценти не се оказа катастрофално за златото в този случай, отпадането на това предизвикателство със сигурност ще го подпомогне.

На второ място пазарът все още не се е превърнал в пазител на облигациите, но е наясно, че има много дългове и не е ясно как ще бъдат изплатени. Златото няма контрагент - стойността му не зависи от кредитоспособността на някой друг - и централните банки, въпреки всичко, все още притежават много от него по тази причина.

И накрая, геополитиката е объркана - Джим Рийд от Deutsche Bank използва един полезен термин в прогнозата на изследователския екип за 2024 г.: "риск от нелинейност". Той не се отнасяше конкретно за златото, а по-скоро за възможността нещо да се счупи във финансовата система и да предизвика рецесия.

Терминът обхваща една полезна идея. Понякога бъдещето изглежда достатъчно ясно. Утрешният ден вероятно ще прилича много на вчерашния. Често това е илюзия, но важна е вярата, пише още Bloomberg TV Bulgaria.

В други случаи има твърде много движещи се елементи, за да се чувствате сигурни в даден сценарий. Това е, което хората обикновено търсят, когато говорят за бъдещето като "несигурно", което на пръв поглед е глупаво очевидно. Ако не сте сигурни какво може да последва, тогава имате по-голям стимул да се хеджирате срещу по-широк кръг от сценарии от обикновено, а златото е добър вариант по-специално за геополитическите рискове.

Какво означава това за парите и инвестициите можете да прочетете в материала на Bloomberg TV Bulgaria. 

Статията има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още