IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до 6-месечен връх заради по-слабия долар

Влияние оказват и очакванията, че Федералният резерв е приключил цикъла си на повишаване на лихвите

10:43 | 27.11.23 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Цената на златото достигна шестмесечен връх в понеделник, подкрепена от по-слабия американски долар и от очакванията, че Федералният резерв е приключил цикъла си на повишаване на лихвените проценти, докато фокусът се измества към данните за инфлацията в САЩ, които предстои да бъдат публикувани по-късно тази седмица, предаде Ройтерс.

Спот цената на златото се повиши с 0,4% до 2010,87 долара за тройунция към 8 часа българско време, след като достигна най-високата си стойност от 16 май. Фючърсите върху златото в САЩ също се повишиха с 0,4% до 2011,90 долара.

Графика: Ройтерс Графика: Ройтерс

"Това, което движи цената на златото в момента, е по-ниският курс на щатския долар заради последните меки данни", коментира Кайл Рода, анализатор на финансовите пазари в Capital.com.

"Икономическите данни, които предстои да бъдат разпространени от САЩ тази седмица както по отношение на растежа, така и на инфлацията, ще определят дали златото ще остане над 2000 долара", добави Рода.

Индексът на долара се понижи с 0,1% спрямо конкурентите си и се намира недалеч от двумесечното си дъно, достигнато миналата седмица, което прави златото по-евтино за притежателите на други валути.

Сега фокусът на пазара се насочва към ревизираните данни за БВП на САЩ за третото тримесечие, които ще бъдат публикувани в сряда, и към ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) - предпочитания от Фед измерител на инфлацията - в четвъртък.

Последните данни, сочещи забавяне на инфлацията в САЩ, засилиха очакванията, че Фед може да започне да облекчава паричните условия по-рано от очакваното.

Според инструмента FedWatch на CME трейдърите очакват Фед да остави лихвите непроменени през декември, а вероятността за намаляване на лихвите през май следващата година е около 60%.

По-ниските лихвени проценти намаляват алтернативните разходи за инвестициите в злато.

Според техническия анализатор на Ройтерс Уанг Тао спот цената на златото може да нарасне до диапазона от 2026 до 2032 долара за тройунция, тъй като е пробила над нивото на съпротива при 1999 долара.

Среброто поскъпна с 1,5% до 24,67 долара за тройунция, а цената на платината беше стабилна на ниво от 930,51 долара. Паладият поскъпна с 0,2% до 1070,76 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още